Afbeelding: eurocent chip

Chippen

Jaarlijks worden er veel gevonden of ontsnapte huisdieren aangeboden bij dierenartsenpraktijken en dierenambulances. Helaas is een groot deel van de dieren nog niet gechipt en/ of geregistreerd. Daardoor belanden helaas veel van deze dieren in het asiel. 
 
Door uw huisdier te laten chippen en registeren is de kans zeer groot dat wanneer uw huisdier verdwaalt of zoek raakt deze snel weer met u herenigd wordt. 
 
Daarnaast is het verplicht om uw huisdier te chippen wanneer u op vakantie naar het buitenland gaat. Wanneer u uw huisdier wilt verzekeren wordt er ook vaak om een chip gevraagd. 
 
Sinds april 2013 is het verplicht om honden te chippen. Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
Alle honden, ongeacht welke leeftijd, die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken zijn geregistreerd bij een databank. 
 
Het is van groot belang dat u de gegevens van u en de hond up to date houdt. Zodat wanneer nodig u altijd te bereiken bent. 
 
Wat is een chip
De officiële naam voor een chip is een transponder. Een chip is een klein smal buisje, vergelijkbaar met een rijstkorrel. Deze chip bevat een uniek nummer. Zodra er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden wordt dit unieke nummer weergegeven. 
 
Hoe wordt mijn dier gechipt
De chip wordt via een injectie naald onder de huid aangebracht. Bij honden en katten gebeurd dit op de linker halsvlakte. 
 
Voordelen
- Een chip is diervriendelijk en makkelijk af te lezen
- Een chip maakt uw dier uniek en kan altijd geïdentificeerd worden
- Een chip gaat, normaal gesproken, een dierenleven lang mee
- Uw huisdier voelt niets van de chip. Alleen het inbrengen kan een beetje pijn doen
- Uw dier kan de chip niet meer verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of kokertje
- Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden
- Er bestaat een kattenluikje dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer geprogrammeerd is
- Om naar het buitenland te mogen reizen moeten honden, katten en fretten gechipt zijn
 
Nadelen
- Een chip is van de buitenkant niet zichtbaar, dus het is niet meteen duidelijk dat een dier gechipt is
- Voor het aflezen van de chip is een speciaal afleesapparaat nodig. Hierover beschikken dierenartsenpraktijken, dierenasielen en ambulances over. 
- In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een stukje door het lichaam verplaatsen. Hiervan ondervindt het dier geen nadelige effecten.
- Niet alle aflees apparaten kunnen alle soorten chips aflezen. 
 
Uw huisdier vermist
Als uw huisdier zoekgeraakt is kunt u het beste contact opnemen met de politie, dierenambulance, dierenartsenpraktijken en dierenasiels in de omgeving. 
Is uw huisdier weer teruggevonden. Meldt dit dan ook bij de instanties waar u de vermissing heeft gemeld.