Voedselallergie bij de hond

Voedselallergie bij de hond

Een voedselallergie komt vrij regelmatig voor. Honden en katten kunnen allergisch zijn voor verschillende eiwitten in het voer, o.a. rund, kip, vis, lam, ei, zuivel, gluten en voederadditieven. De stofjes die een allergische reactie veroorzaken heten allergenen. Voordat een dier overgevoelig op een allergeen reageert, moet het al eerder in contact zijn gekomen met deze stof. Het lichaam ziet het allergeen als een ziekteverwekker en reageert hier op. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergene stoffen komen via de darmwand in de bloedbaan, waar ze het immuunsysteem triggeren.

Soms zijn er alleen maag-darm klachten zoals braken, diarree, borrelende buik en winderigheid. Meestal zijn er ook huidklachten. De mate van jeuk varieert van matig tot heftig. Bij honden komen klachten het meest voor aan poten, in liezen, oksels, rond de anus/ anaalklieren en de oren. Soms is de enige aanwijzing een steeds terugkerende oorontsteking.

Voedselallergie kan vanaf 3 maanden leeftijd ontstaan, maar ook ineens op 10 jarige leeftijd. De meeste dieren zijn jonger dan 4 jaar, maar het is op alle leeftijden mogelijk.

 

Een zogenaamd eliminatie-dieet, waarbij die bepaalde stoffen in de voeding ontbreken, gevolgd door een provocatie-test (terug naar het oude voer), kan de aanwezigheid van een voedselallergie aantonen of uitsluiten. De behandeling bestaat uit het geven van voeding die wel goed verdragen wordt.

Wij hanteren 2 methoden:
1. Food allergy Management ( CDD-HY): Dit zijn speciale hypoallergene hondenbrokken.   Dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de hond er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde.

2. Zelfgemaakt dieet. Dit is bewerkelijk omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar de hond nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld konijn- en struisvogel vlees.
Als de hond reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedselovergevoeligheid  de oorzaak van de jeuk is en gaan we voor de toekomst bespreken wat het beste dieet is.
Graag willen wij u helpen te onderzoeken wat de bron van de jeuk is bij uw hond en ervoor te zorgen dat uw hond weer een aangenaam leven krijgt.