Afbeelding: hondmetjeuk

Atopie hond

Atopie is vergelijkbaar met wat wij mensen kennen als hooikoorts of huisstofmijt allergie. Gras- en boombollen, huisstofmijt en andere stofjes zorgen bij mensen ervoor dat ze gaan niezen, proesten en traanogen krijgen. Sommige rassen zijn gevoeliger dan andere. De klachten kunnen al dan niet seizoensgebonden zijn. Ook wisselt de ernst van de klachten onder invloed van factoren als temperatuur, stress en hormoonschommelingen. 10-25% van de dieren met atopie heeft ook een voedselallergie.

Bij 75% van de honden met atopische dermatitis worden de eerste klachten zichtbaar tussen het eerste en het derde levensjaar. Het gebeurd maar zelden dat de klachten ontstaan jonger dan 6 maanden.

Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie de jeuk, die zich uit door het vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs de vloer of langs andere objecten. 

De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Het beeld kan verergeren door likken, bijten en krabben waardoor uiteindelijk kale plekken en huidontsteking kunnen ontstaan.
De huidveranderingen zijn over het algemeen te vinden aan de kop (vooral rond de snuit en de ogen), in de oksels, liezen, op de buik en aan de poten. Oorontsteking is bij zeer veel atopische honden een belangrijk onderdeel van de klachten. Maar bij een klein deel komen ook hooikoorts verschijnselen voor zoals niezen en ooguitvloeiing.