Lhasa Apso

Lhasa Apso

Herkomst

Dit leuke ras komt al duizenden jaren in Tibet voor. Hij werd hier als heilig dier gefokt in tempels en paleizen. De mooiste hondjes bevonden zicht bij de Dalai Lama. Pas rond 1930 werd dit ras ook in het westen gezien. Voornamelijk in Engeland omdat de handel van dit ras voor die tijd verboden was. De Apso had destijds verschillende taken: gezelschapshond, geluksbrenger en ze werden zelfs gezien als reïncarnatie van gestorven monniken. 

Uiterlijk

De Lhasa Apso weegt 7 tot 8 kg en is maximaal 25,5 cm hoog. Hij heeft een lange, zware, recht afhangende harde bovenvacht. Alle kleuren zijn toegestaan behalve chocolade bruin. Ondanks deze volle vacht, verhaart de Lhasa Apso bijna niet. 

Lhasa Apso pups
Karakter

De Lhasa is een vrolijke, speelse, sportieve hond. Ze kunnen, ondanks hun grootte, lange wandelingen maken. Het zijn geen blaffers, maar wel goede wakers. Ze kunnen goed met kinderen maar laten echter niet met zich spotten. Een Lhasa is eigenzinnig, maar leert toch snel. Wanneer het onderlinge respect goed is, zal de Lhasa graag iets voor je doen. Maar hij houdt zich wat op afstand voor vreemden. 

Gezondheid

Zoals bij veel kleine rassen kan er bij dit ras patella luxatie voorkomen.

 

Verzorging

Regelmatig borstelen is een absolute voorwaarde.

 

Bron en foto’s: Raad van Beheer, Pekingees- en Dwergspanielclub

Lhasa Apso
Lhasa Apso pup
Lhasa Apso