Labrador Retriever

Labrador Retriever

Lief, vriendelijk voor alles en iedereen, goedmoedig, kortom: de ideale gezinshond.  Dat is zoals de meeste mensen over de labrador denken. Er zit een groot deel waarheid in, de labrador is een vriendelijke, goedmoedige hond. Van nature geen agressie of waaksheid,  en veel will to please, de natuurlijke aanleg het zijn baas naar de zin te maken, maken hem goed te trainen. Maar behalve dat is de Labrador zeker geen schoothond, maar een jachthond met passie, een hond die maar al te graag met je mee gaat het veld in, zwemt, zoekt en apporteert.
 
De Labrador is eigenlijk een hond voor het apporteer- en waterwerk, een hond voor na het schot. Hij kan feilloos het geschoten wild opzoeken, ook over water en zal er veel aan doen zijn baas te plezieren, en de opdracht binnen te halen. Ook wanneer u hem hier niet in traint zal hij graag apporteren, slepen met dingen, en u allerlei zelf gevonden apportjes brengen.
 

Natuurlijk zijn er in verhouding maar weinig Labradors die met hun baas mee gaan als jachthond, en dat is ook geen probleem. Maar het is wel belangrijk dat u, als u er over denkt een Labrador, of een andere jachthond aan te schaffen, zich realiseert waar zijn wortels liggen. Dat dit geen hond is voor even uitlaten op de groenstrook, simpelweg omdat hij daar zijn energie niet op kwijt kan. Hij zal zijn beweging moeten hebben, dagelijks moeten kunnen rennen en zwemmen, en het liefst moet er ook geestelijk enige uitdaging in zijn training zitten, zoals apporteer en zoekspelletjes.

Een Labrador is een vrij grote hond, die vriendelijk en blij is, soms zelfs behoorlijk enthousiast, maar als u uw Labrador vanaf dat hij bij u in huis is goed opvoedt, en zijn dagelijkse portie beweging geeft, dan zal hij de fijne huishond worden die u zich wenst. Tijdens wandelingen en fietstochtjes een ongekende energie, en thuis een “ vloerkleed” , die iedere bezoeker blij zal begroeten.
 
Wij adviseren onze pupkopers altijd een goede training te volgen, het liefst bij een trainingsgroep waar ook de aanleg van het ras getraind wordt, zoals het apporteren en zoeken. In de regio zijn een aantal Jacht en Retrievergroepen waar het voor u en uw labradorpup een leuke uitdaging zal zijn om te trainen.
 
Labrador Retriever
De Labrador is er in 3 kleuren, zwart, bruin en geel. De vacht is kort, maar verkijk u daar niet op. De vacht is erg dik, en vanwege zijn “roots” als apporteerhond, vooral in koud water, is het een dubbele vacht.  Een labrador kan en wil altijd wel zwemmen, ook als het water echt koud is. Zolang u maar zorgt dat hij in beweging blijft na de zwempartij is dat ook in de winter geen enkel probleem. Zijn dubbele vacht beschermt hem tegen de kou. Maar zodra hij verhaart zult u merken wat het is een hond met een dubbele vacht  in huis te hebben. 
 
Qua vacht is er eigenlijk weinig verzorging nodig, alleen tijdens het verharen helpen we onze honden hiermee, maar tussendoor niet. Wel zwemmen ze bijna dagelijks, weer of geen weer. Als het warm weer is drogen ze gewoon buiten op, en als het koud is thuis even afdrogen en opdrogen op een tochtvrije plek.
 

Onze labradors worden regelmatig geshowd, en het fijne van dit ras is dat ze geshowd worden zoals ze zijn. We knippen alleen de staartpunt netjes bij, borsteltje erover na de dagelijkse zwempartij, en klaar. Geen shampoo, geen toestanden van te voren of in de ring, een Labrador op de show is gewoon een hond zoals hij is.

Labrador Retriever
Labradors zijn populair, zoek op internet en u vindt overal wel pups. Laat u niet te snel verleiden door mooie fokkerspraatjes en leuke puppysnuitjes. Ook in ons ras komen erfelijke aandoeningen voor, waar de serieuze fokkers alert op zijn, en hun honden op laten onderzoeken.
Labradors die ingezet worden voor de fokkerij dienen aan heel wat voorwaarden te voldoen, ze worden onderzocht op erfelijke oog aandoeningen, worden geröntgend op HD en ED, en ook is het wenselijk enkele show- of werkuitslagen met de hond te halen. Bijna alle serieuze fokkers zijn aangesloten bij een rasvereniging, waar regels omtrent de fokkerij van deze honden zijn. Regels om hun gezondheid,  maar ook om het welzijn van de ouderdieren te bewaken.
 
Als u voor het eerst op bezoek komt bij een fokker, dan zullen de benodigde papieren en uitleg al snel op tafel komen. Als dat niet zo is, is het verstandig e.e.a na te vragen bij de betreffende rasvereniging.
 
Labradors zijn een populair ras, en ook in het “ grijze” circuit worden veel pups geboren. Vaak pups zonder papieren en tegen een relatief lage prijs. Helaas maken deze fokkers het er voor het ras niet altijd beter op, er wordt vaak niet gelet op erfelijke aandoeningen, karakters enz. Met als gevolg dat er van de oorspronkelijke raseigenschappen vaak na een aantal generaties weinig meer te zien is, zowel qua type als karakter. Bovendien is er ook geen enkel toezicht op het welzijn van ouderdieren, en de pups.
 
Reden genoeg dus om u hier eerst goed in te verdiepen, zeker bij een populair ras als de Labrador! 
 
Als u op zoek bent naar een Labradorpup, of misschien een oudere hond,  kijkt u dan eens op de website van de Labrador Kring Nederland voor alle informatie. U vindt de rasvereniging op www.labradorkring.nl
 
Ook kunt u voor informatie of vragen altijd bij ons terecht. 
 
Ria Nijhof
Holterhook Labradors
 
Labrador Retriever