Grand Basset Griffon Vendèen

Grand Basset Griffon Vendèen

Een Grand Basset is in principe een rustige, vrolijke, eigenwijze, pittige (vooral in de pubertijd) maar zeer sociale en evenwichtige hond, die letterlijk z’n neus achterna loopt. De Grand Basset heeft al gauw zoiets van: 'komt het vandaag niet dan zie ik morgen wel, ze zijn wat laconiek en stoïcijns. De Grand Basset is niet bang voor onbekende dingen maar vaak wel afwachtend en/of aftastend.

Je kunt aan een pup niet zien of hij wel of niet jacht passie zal krijgen. Je moet er vanuit gaan dat iedere Vendéen dat heeft. De honden die geen jacht passie hebben zijn de uitzonderingen. Natuurlijk zal de één er meer aanleg voor hebben dan de ander maar het betekent wel dat de hond zodra je hem los laat z’n neus achterna gaat. Je kunt deze passie in goede banen leiden als je maar bereid bent de nodige (gehoorzaamheid) cursussen te gaan volgen. Dat zal echter nooit kunnen voorkomen dat hij niet gaat jagen, het is een instinct en dat krijg je er niet uit. Alleen een hond die zijn baas echt als baas ziet zal eerder terugkomen en dat voorkomt uren wachten in het bos, op de hei of in de duinen. Wij gaan dan ook echt met de honden jagen om het oorspronkelijke doel van het ras niet verloren te laten gaan.

Grand Basset Griffon Vendèen op jacht
Grand Basset Griffon Vendèen op jacht

De Vendéen is een echte meutehond dat betekent voor hem hoe meer zielen hoe meer vreugd. Samen voelen ze zich ook sterk(er) en hebben ze meer lef. De honden zijn zeer vriendelijk en zeer betrouwbaar. Ze leven graag in sociale groepen of dat nu met andere honden is, met andere dieren of met het gezin als sociale groep, dat maakt allemaal niet uit. Maar er heerst binnen een groep altijd een rangorde waarbij de hond als laagste in rang moet komen te staan binnen het gezin. Dat is dan ook de taak van de baas (bazen) om de rol van leider te gaan vervullen. Doet u dat niet dan gaat de hond dat zelf doen....met alle minder leuke trekjes die daaruit voortvloeien.

Grand Basset Griffon Vendèen

Om een goed opgevoede, sociale en evenwichtige hond te krijgen. Daarom raden wij aan om met de hond een gehoorzaamheidscursus te volgen. Het liefst meerdere opeenvolgende cursussen en je moet er ook zo vroeg mogelijk mee beginnen..
Veel Bassets Griffons Vendéens lopen met een gehoorzaamheids- diploma op zak en niet zelden eindigen ze bij de besten in de groep.....als ze er zin in hebben die dag!
Ook behendigheid vinden ze erg leuk alleen zul je niet hetzelfde resultaat bereiken als met bijvoorbeeld een herderachtige.

Grand Basset Griffon Vendèen

Vacht
Eén van de kenmerkende dingen van de Grand Basset Griffon Vendéen is zijn ruwharige vacht. Het mag niet te lang zijn, niet wollig of pluizig. De haren moeten hard aanvoelen en als het ware knisperen tussen je vingers. Deze vacht beschermt de hond tijdens het werk (jagen) tegen doornen, takken, vocht, prikkeldraad en aanvallen van een wild dier. De gebruikshonden zoals in Frankrijk en Scandinavië trimmen zichzelf als het ware in de bossen. Na 6 maanden jachtseizoen is het meeste haar eraf!
Een goede vacht behoeft weinig onderhoud, 2x per jaar plukken is voldoende om de vacht in een goede conditie te houden.
Wil je echter het hele jaar door een goed verzorgde hond dan moet de vacht in een zo geheten stripvacht gezet worden en daarbij moet de hond zo'n 4x per jaar geplukt worden.
Natuurlijk moet hij wel wekelijks gekamd en geborsteld worden.