Rasgroep 6 Lopende honden en zweethonden

De lopende en zweethonden worden ook wel brakken genoemd. De ruim zeventig jachthonden rassen hebben met elkaar gemeen dat ze beschikken over een uitzonderlijk reukvermogen. Veel brakkenrassen zijn afkomstig uit Frankrijk. Zweethonden hebben een speciale aanleg voor het opsporen van aangeschoten wild. Zei kunnen als geen ander het achtergelaten spoor volgen.
 
Omdat brakken vaak in groepen werden gehouden zijn  ze van nature verdraagzaam voor mensen en dieren. Sommige rassen die tot deze groep behoren zijn puur gebruikshond gebleven. Hun leven is alleen volwaardig als ze mogen werken in een grote groep. Als huishond zullen deze minder tot niet geschikt zijn. 
 
Brakken zijn mensenvrienden, enthousiast, aanhankelijk en betrouwbaar. Maar vooral hun eigenzinnigheid is kenmerkend. Deze eigenschap is ideaal tijdens het jagen, maar is voor een eigenaar niet altijd even handig. ZO kan hun jachtpassie als huishond een nadeel zijn. 
 
Daarnaast kunnen deze honden doormiddel van hun luide geblaf overlast veroorzaken. Het is daarom ook van groot belang dat de socialisatie van de pup goed verloopt. Met een consequente opvoeding krijgt u zo een vriendelijke, aanhankelijke gezelschapshond.