Alaska Malamute

Alaska Malamute

Geschiedenis
Een van de oudste sledehonden, die krachtig en stevig gebouwd moet zijn, met een diepe borst en een sterk, goed gespierd lichaam. Volgens de beschreven geschiedenis, kwamen de voorvaderen van de Alaska Malamute, mee met de enorme volksverhuizingen vanuit Oost Azië via Siberië, over de Beringstraat naar Alaska. De Mahlemuts was een van de volkeren die zich settelden in dit poolgebied. Deze Inuit-stam vestigde zich rond de Kotzebue Sound in Alaska.

Onder zeer extreme weersomstandigheden werd hier geleefd. In de winter werd er op zeedieren gejaagd en in de zomer trok men het binnenland in om op landdieren te jagen. De hond die men hier nodig had om de vrachten te trekken, moest een functionele hond zijn. De barre winters zorgden voor een natuurlijke selectie onder de honden. Pas rond 1900, toen er goud gevonden werd in de Bonanza Creek in de Klondike, werden dit soort sledehonden bekend. De Malamute was uitermate geschikt om huisraad, jachtbuit, vracht, etc. te verplaatsen voor de goudzoekers.

Rond 1930 werden de Malamutes ingezet bij Antarctica expedities, maar ook door het Amerikaanse en Canadese leger.
Eva B. Seeley die samen met haar man Milton, Siberische Husky’s en Malamutes fokte voor expedities, zorgde dat in 1935 de Alaska Malamute erkenning kreeg bij de Amerikaanse kennelclub.

In 1967 kwamen de eerste Malamutes naar Nederland en in 1977 werd de Alaska Malamute Club Nederland opgericht.

Uiterlijk
De Alaska Malamute is een imposante hond, de reuen hebben een gemiddelde schofthoogte van 63,5 cm en de teven 58,5 cm. Het hoofd heeft een brede schedel met recht opstaande dik behaarde oren, donkere amandelvormig ogen en een krachtig scharend gebit. Een harmonisch krachtig lichaam, met sterke beenderen en grote sneeuwvoeten. De dikbehaarde staart wordt als een pluim over de rug gedragen. De kleur kan variëren van wit, wolfsgrijs tot zwart met wit. De dikke dubbele vacht heeft een wollige ondervacht.
 

Alaska Malamute

Gedrag
Het is een aanhankelijke, energieke, dominante hond, die zeker niet voor iedereen geschikt is.
De Alaska Malamute leert snel maar of hij het geleerde ook uitvoert hangt af van zijn stemming en mate van nieuwsgierigheid. De neiging om de baas te willen worden zit er bij de Malamutes al jong in.
Een goede puppy cursus is dan ook noodzaak. Op de leeftijd van rond de 8 maanden kan er een dominantiestrijd oplaaien maar ook weer rond de 1,5 jaar. De Malamute is dol op voer en deze enorme gerichtheid op voer kan men prima gebruiken bij de training. De hond heeft veel beweging nodig, twee keer op een dag een rondje is te weinig. Slaat de verveling toe dan kan het huisraad of de tuin het ontgelden. Loslopen is voor velen niet weggelegd, de Malamute bezit erg veel jachtpassie. Doordat de Alaska Malamute van nature een dominante houding heeft, straalt hij dat ook uit naar andere honden. Conflicten met andere honden gaat hij dan ook niet uit de weg. Wie zich niet realiseert wat de oorsprong en achtergrond van het ras is, kan zich een jaar na aanschaf van die schattige wollige pup
knap “bedrogen”voelen.
 

Afbeelding: Alaska Malamute (4)

Sledehond
De Alaska Malamute is een prima trekhond, sledehond. Het werken voor een step, kar of slee moet echter wel op correcte wijze worden aangeleerd. Er zijn in Nederland een aantal sledehonden sport verenigingen waar men zich bij kan aansluiten.

Verzorging
De dubbele vacht verhaart twee maal per jaar. Dit geeft vuilniszakken vol wol. Tussen de verhaar periodes is een wekelijkse kambeurt voldoende.

Gezondheid
De serieuze fokker van de Malamute zal zijn honden laten controleren op heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. Aanvullende DNA onderzoeken zijn er voor de erfelijke afwijking Polyneurophatie en het langhaargen.

Mocht U meer informatie over dit ras willen, dan kunt U bij ons terecht. We hebben  meer dan 35 jaar ervaring met deze honden.

Bron: Cees en Erna Hartveld-Upmeijer.

Website: www.kataum-inua.nl

Foto's: A.van Kempen, B. Neeleman en A. Reessink.

Afbeelding: Alaska Malamute (2)