Afbeelding: teckel langhaar

Teckel (Dashond)

Herkomst
De Dashond of Teckel is een uit Duitsland afkomstige, kortbenige jachthond. 

Uiterlijk
Er zijn binnen de groep dashonden negen variëteiten. Er bestaan drie haarvariëteiten (kort- lang- en ruwhaar) en drie groottes die worden bepaald naar de borstomvang (standaard, dwerg en kaninchen). 

Korthaar: de vacht is kort, glanzend, glad aanliggend met onderwol.  
Langhaar: heeft halflang sluik haar met lange bevedering aan de oren, de achterzijde van de poten, onder- en voorborst, alsook een fraaie pluimstaart. De langharige Teckel moet regelmatige geborsteld worden om klitten te voorkomen.
Ruwhaar: behoort een stekelige vacht te hebben met een flinke baard en wenkbrauwen. Ze moeten doorgaans twee tot vier keer per jaar getrimd oftewel geplukt worden. De vacht dient regelmatige gekamd te worden met een grove kam. 

Standaard: weegt gemiddeld 9- 10 kg en heeft een borstomvang van boven de 35 cm.
Dwerg: weegt gemiddeld 5- 7 kg en heeft een borstomvang van 30 tot 35 cm. 
Kaninchen: weegt gemiddeld 3- 4 kg en heeft een borstomvang tot 30 cm. 

Langhaar
Ruwhaar
Korthaar
Teckel langhaar

Karakter
De Teckel is slim, inventief en aanhankelijk tegenover zijn baas. Ze zijn opvallend waaks en zijn erg moedig en nieuwsgierig. 
De Teckel is eigenzinnig. Wees er alert op dat u de baas blijft. Teckels zijn echte jachthondjes. Daarbij hebben ze een flinke portie moed, doorzettingsvermogen en slimheid voor nodig. Dat maakt dit ras geen schattig dames hondje maar een sterke gespierde hond met veel uithoudingsvermogen en een opvallend karakter. Zijn jacht instinct kan soms voor problemen zorgen. Het is mogelijk dat ze niet of nauwelijks los kunnen lopen in het vrije veld. 
De Teckel kan goed met zijn soortgenoten overweg. Andere huishonden en of katten worden wel geaccepteerd, maar het is wel verstandig dat uw Teckel hier van jongs af aan mee opgroeit. Knaagdieren en vogels zullen in de meeste gevallen achter de tralies gehouden moeten worden. 

Bron: Raad van Beheer en Nederlandse Teckel Club