Yorkshire Terrier

Yorkshire Terriër

Geschiedenis
De aantrekkelijke ‘Yorkie’ van nu heeft niet zo veel meer weg van de Yorkshire Terriër en zijn nederige afstamming uit de Engelse Graafschappen Lancashire en Yorkshire, zo rond de negentiende eeuw. Exacte gegevens zijn er eigenlijk ook niet precies.
Aangegeven wordt dat de Yorkshire Terriër is ontstaan uit: De Paisley Terriër, die vandaag de dag niet meer bestaat, en de Clydesdale Terriër, welke zijn naam dankt aan de Schotse rivier de Clyde, waar de terriër een geziene huishond was bij mijnwerkers en wevers. Het zijn de industriearbeiders geweest waaraan we nu onze prachtige Yorkshire Terriër te danken hebben. Een kleine hond die handig is in het vangen van kleine ongedierte zoals ratten en muizen. De Yorkshire Terriër was dus eigenlijk een gewone werkhond. Die de weinig luxe kennende industriearbeiders goed van dienst kon zijn in hun dagelijkse leven dat hard was. Kinderarbeid was in die tijd nog heel gewoon. De schrandere Yorkshire Terriër is dan ook een welkome afleiding voor grote en kleine mensen. 
 
Karakter
De Yorkshire Terriër is een klein hondje met een groots karakter en waar het jacht instinct nog zeker van aanwezig is. Hoewel de meeste Yorkies gewoon lekker als gezelschapshond gehouden worden, is het een echte gentleman of lady en een clown die je steeds weer aan het lachen maakt. Een hondje om veel van te houden. Door zijn markante verschijning met zijn lange vacht en ‘topknot’ een geweldig hondje om te bezitten.   ‘Een grote vriend in een kleine verpakking’ 
 
Uiterlijk
Algeheel beeld de Yorkshire Terriër:
De Yorkshire Terriër moet een pittig langharig gezelschapshondje zijn, met een lange gladde vacht, een vacht zonder krullen, met een keurig rechte scheiding over zijn rug, vanaf zijn achterhoofd tot aan het puntje van zijn staart ook de haren op zijn neus moeten keurig in een scheiding gekamd zijn.
Het hondje dient compact te zijn met mooi gevormde ribben het diertje hoort recht op te lopen, met een rechte rug. Eigenlijk moet de Yorkshire Terriër een beetje een gewichtige verschijning zijn. Een Yorkie hoort een stevig en evenredig gebouwd lichaam te hebben,
 
Het gewicht van de Yorkshire Terriër varieert van zeven pond naar ruim drie kilo.
 
Zijn moed, intelligentie, levendigheid en zijn fraaie en charmante uiterlijk maken op iedereen die hem tegenkomt een diepe indruk De Yorkshire verdient de naam terriër want het is echt meer dan een schoothondje. Hij is een hond met pit die best weet wat hij wil.
Toch zul je heel snel merken dat de York een liefdevol huisgenootje is.
Yorkshire Terrier
Tentoonstelling
Een Yorkshire Terriër die mee naar de tentoonstelling gaat, heeft extra veel verzorging nodig, om de vacht mooi lang te laten worden wordt het daarvoor in de papillotten gezet ook krijgt het diertje een jasje aan voor bescherming.
Wilt u met uw hondje naar een tentoonstelling, ga dan eerst eens een kijkje nemen op een ringtraining van een kynologenclub bij u in de buurt.
 
Het is echt zinvol om lid te zijn van een rasvereniging, ze kunnen u daar waardevolle tips geven over het showen van uw Yorkshire Terriër, en alles wat daar zo bij komt kijken.
 
Verzorging
Een dagelijkse borstelbeurt is ook voor een gezellig huishondje zeker een pre! Ook als u uw huisgenootje heeft laten trimmen. Een Yorkshire Terriër kan vanwege zijn kleine verschijning, goed op een flat wonen maar hij heeft wel behoefte aan een wandeling. Hij kan heerlijk spelen! De Yorkies kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen en andere huisgenootjes zoals poezen. Het is soms wel eens lastig dat een kleine Yorkshire Terriër zo’n groot ego heeft. Hij gaat ook hele grote honden niet uit de weg!
 
Kortom de Yorkshire Terriër, van nu is een edele verschijning dat zijn schrandere herkomst zeker niet verraad, een lust voor het oog met zijn prachtige staalblauwe zijdeachtige vacht, een ras om heel trots op te zijn!

Bron en foto's: Josien Ubbink. (Yorkshire Terriërs van der Zuider Stee)
 
Yorkshire Terrier
"Rugby- team" Yorkshire Terriërs van der Zuider Stee