Schotse Terriër
foto: Raad van Beheer

Schotse Terriër

Herkomst
De Schotse Terriër is een erg oud ras dat afkomstig is uit de Highlands in het noorden van Schotland. Het oorspronkelijke gebruik van de Schotse Terriër is het jagen op vossen en dassen, vervolgens werd hij gehouden als gezelschapshond. 

Uiterlijk
Gedrongen, van een formaat dat hem geschikt maakt voor het werk onder de grond, kortbenig. Het hoofd is langgerekt en relatief groot. Ondanks de korte benen zijn ze zeer lenig en actief. 
De vacht is een vlakaanliggende, dubbele weersbestendige vacht. Deze is hard en draadharig. Ze bestaan in de kleuren zwart, tarwe kleurig of in elke tint gestroomd.  De hoogte is ongeveer 25 cm en weegt 8,5 – 10,5 kg. 

Karakter
Deze terriër is uiterst robuust, onstuimig, onverschrokken maar ook moedig. Hij heeft een sterk karakter; is onafhankelijk, trots en eigenzinnig. Maar daarentegen ook vriendelijk en vrolijk en zeer gehecht aan de baas. Ze kunnen wantrouwend zijn tegenover vreemden. De Schotse Terriër blaft zelden.

Opvoeding
Een consequente opvoeding waarmee op jonge leeftijd wordt begonnen is noodzakelijk. 

Verzorging
De Schotse Terriër heeft behoefte aan dagelijkse lange wandelingen, zodat hij zijn energie kwijt kan. Daarnaast moet de vacht regelmatig worden geborsteld, en dient de vacht 3 – 5 maal per jaar te worden geplukt. 

Bron: Raad van Beheer/ Toepels hondenencyclopedie/  RC Honden encyclopedie 
 

Website:
Raad van Beheer
Schotse Terriër Club Nederland

 

Schotse Terriër