Newfoundlander
foto: Raad van Beheer

Newfoundlander

Algemeen
De Newfoundlander is een hondenras uit Canada (Newfoundland) met als oorspronkelijk gebruiksdoel 'sledehond voor zware lasten, waterhond'. De Newfoundlander werd vooral gebruikt voor waterwerk: het redden van mensen uit water, het binnenslepen van vissersnetten en het slepen van boten. Tegenwoordig zijn de meeste Newfoundlanders gewoon gezelschapshonden.
 
Elk officieel erkend ras is ingedeeld in groepen door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De Newfoundlander is als volgt ingedeeld: Groep 2 (Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden en veedrijvers), sectie 2.2 Molossers, Berghonden zonder werkproef.
 
De Newfoundlander is een grote hond die qua uiterlijk wat weg heeft van een beer. De reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 71 centimeter en de teef van 66 centimeter. De reu weegt gemiddeld 69 kilo; de teef 54 kilo.
De Newfoundlander heeft een waterafstotende dubbele vacht, die veel verzorging vraagt. De traditionele kleur is zwart, maar er zijn ook bruine en wit- zwarte honden. Zwarte en bruine honden kunnen witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt hebben.
Opmerkelijk aan de Newfoundlander zijn de vliezen tussen de tenen en 'rollende gangwerk': een schommelende beweging van het lichaam als de hond loopt. Wat ook typerend is voor de Newfoundlander is dat deze veel kan kwijlen bij een onregelmatige verstrekking van voedsel en geven van beloningen.
 
Newfoundlander
foto: Raad van Beheer
Verzorging
Kiezen voor een Newfoundlander betekent dat je er veel tijd en energie in moet steken. Ze hebben behoefte aan een paar uur beweging per dag. Eens per week een goede kam- en borstelbeurt is nodig om de vacht in goede conditie te houden. Dit neemt per hond zeker wel  2 uur in beslag. 
 
Belangrijk is – zoals bij alle honden –  een goede voeding en opvoeding. Daarvoor is het verstandig een gehoorzaamheidstraining te volgen bij een erkende kynologen vereniging. Wij hebben dat met al onze honden gedaan; al was het alleen al om het sociale contact met andere honden en rassen. Je moet er niet aan denken dat zo’n kolossale hond met je een loopje wil nemen. 
 
De Newfoundlander moet een beerachtig uiterlijk hebben, maar mag beslist niet te dik zijn. Anders is de kans op problemen met de heupen en andere gewrichten groot. Wat voeding betreft: twee maal per dag een complete maaltijd (hondenbrokken) is voldoende. 
 

Gedrag en karakter 
Het uiterlijk van de Newfoundlander doet vermoeden dat hij een lui haardkleedje is. Maar niets is minder waar. De Newfoundlander is een hond, die een grote behoefte heeft aan aandacht. Aandacht in de vorm van lekker wandelen, knuffelen, spelen met een balletje. Daar trekken we toch wel een paar uur per dag voor uit. En geef je ze niet voldoende aandacht, dan kan dat ontaarden in “aandacht trekken”: kauwen op stoelpoten, “tuinieren”, “spelen” met de post of de sloffen van de baas …

De Newfoundlander is van nature geen vechtersbaas.  Door zijn adellijke verschijning boezemt hij bij menig viervoeter ontzag in. Hij geeft ook duidelijk aan wanneer hij ergens niet van gediend is (waarschuwend gebrom). Hij is geen echte waakhond, maar beschermt wel zijn “roedel”. Het gezegde van “geen slapende honden wakker maken” is zeker op dit ras van toepassing: als ze op hun plekje liggen te rusten, willen ze daarin niet worden gestoord.
De Newfoundlander is over het algemeen leergierig, geïnteresseerd in nieuwe dingen. Iets nieuws (aan)leren (bijvoorbeeld op een gehoorzaamheids-cursus) gaat prima, zolang je zijn aandacht maar weet te houden en varieert in oefenstof. En natuurlijk is het allemaal te doen om de beloning in de vorm van een knuffel of af en toe een hondensnoepje – hoe klein ook. De meeste Newfoundlanders haken af na de zgn. “B-cursus. Ze hebben een eigen willetje en dat laten ze dan ook duidelijk zien.

Het vrij gemakkelijk aanleren van nieuwe dingen kan ook een ongewenst bij-effect hebben. Als je zelf een kopje koffie of thee drinkt en je geeft ze ook een koekje, dan zullen ze tijdens een wandeling langs een terrasje, waar de geur van koffie hangt, beginnen te kwijlen met een heerlijk koekje in ’t verschiet. Want ze leren snel … En iets afleren is niet zo snel gedaan.

Elke Newfoundlander heeft zijn eigen karakter, zo hebben wij ervaren. De een houdt van water, de ander heeft een hekel aan “natte voetjes”. De een apporteert graag, de ander vindt dat maar niks. De een is erg geïnteresseerd in sporen van wild (konijnen, hazen, reeën, eenden), de ander niet. De een wil graag geknuffeld of aangehaald worden, de ander meldt zich als hij daar behoefte aan heeft.
Wat onze honden gemeen hebben is, dat ze altijd blij zijn als je weer thuis komt. Ook voelen ze zich goed  bij een vast dag- en weekritme: vaste tijden van eten, uitlaten, iets leuks doen, rust, kammen/borstelen. 

 

Newfoundlander
foto: Raad van Beheer
Reu of teef?
Of je een reu of teef wilt: daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Maar heb je zowel teven als reuen, dan kun je problemen met de reuen onderling verwachten rond de loopsheid van één van je eigen teven of van een teefje in de buurt. 
 
Tenslotte
Als je als gezin niet allen volledig achter de aanschaf van een hond staat, moet je er niet aan beginnen. Maak eerst kennis met het ras voordat je overgaat tot de aanschaf. Dat voorkomt teleurstellingen.
 
Over ons
Wij hebben al zo’n 30 jaar Newfoundlanders. Op dit moment hebben wij twee Newfoundlanders.  Jarenlang hebben we 4 honden tegelijk gehad. Zowel reuen als teven, zowel jonge honden (van pup af aan) als oudere honden (herplaatsings-honden). Het waren altijd wel honden  met een stamboom. Ook hebben we een aantal keren zelf een nestje gehad, wat leuke ervaring was.
 
Onze honden zijn allemaal opgegroeid binnen ons gezin. Ze zijn erg aanhankelijk en altijd in voor een wandeling, lekker naar het bos, door plassen rennen of gewoon een rondje binnenstad of naar de weekmarkt. Ook komen we regelmatig bij elkaar met meerdere liefhebbers van ons ras. Daar hebben we een gezellige vriendenkring aan overgehouden. We doen dan een stukje show- en ringtraining met onze honden gaan vervolgens een boswandeling maken  en bespreken daarna de dag. 
We hebben in het verleden regelmatig aan hondenshows meegedaan; tegenwoordig zijn we vrijwilligers binnen onze rasvereniging de NNFC. Elly is actief in nestinventarisaties en Eef is ringmeester bij shows.
 
 
Wil je foto’s zien van onze honden (o.a. ons laatste nestje), kijk dan op onze website
 
Elly & Eef Smies.

Voor informatie van de rasverenigingen kijk op:
 
Newfoundlander