Australian Shepherd

Australian Shepherd

De Australian Shepherd valt onder de groep Herdershonden en Veedrijvers.

Oorsprong
Deze hond komt zoals de naam al doet vermoeden uit Australië, maar is in Amerika veel gebruikt als veelzijdige herdershond voor op boerderijen en uitgestrekte ranches. De Australian Shepherd is een gelijkmatige, vriendelijke hond met een groot uithoudingsvermogen en met sterke hoed- en drijfinstincten. 

Uiterlijk
Het is een alerte, intelligente,  levendige werkhond die soepel beweegt en zich snel kan wenden. Hij heeft een korte staart. Een reu heeft een schofthoogte van 50 – 58 cm en een teef 45- 53 cm. Gemiddeld weegt de Australian Shepherd 16- 32 kg. 
De vacht bestaat uit een enorme onderwol met daarboven halflang steil of soms licht gegolfd haar. Er zijn verschillende toegestane kleuren, namelijk; blue merle, black, red- merle en red.

Karakter
Deze hond is buitengewoon actief en snel. Hij is aanhankelijk, kalm, goedmoedig en zeer loyaal en daardoor een goede gezelschapshond
 
Verzorging
Deze hond, die vrijwel onbeperkte energie heeft, heeft grote open ruimte nodig en veel beweging. Regelmatig borstelen is voldoende om de vacht in een goede conditie te houden. 

De Australian Shepherd werd en wordt nog steeds gebruikt als vee- en schapenhoeder, waakhond maar ook als gezelschapshond. 


Bron: Raad van Beheer, RC/ Toepoels encyclopedie