Hotspot

Wat is eigenlijk een hotspot?
Een hotspot heet officieel: een pyotraumatische dermatitis. Dat betekent: een huidontsteking (dermatitis) met pus (pyo), als gevolg van een beschadiging (trauma).

Wat is de oorzaak van een hotspot?
Jeuk ! Het ontstaan is als volgt: de hond heeft ergens jeuk (of pijn), gaat likken, krabben of bijten, waardoor de huid beschadigd wordt, en aanwezige huidbacteriën krijgen daardoor een kans om op die plaats een ontsteking op te wekken.
De huidontsteking volgt dus op een door de hond zelf veroorzaakte huidbeschadiging.

Wat veroorzaakt dan de jeuk ? Want daar begint het toch mee. 
Meestal is een allergie de oorzaak van de jeuk. De meest bekende is atopie. Dat kan veel jeuk geven in een bepaalde periode van het jaar. Een hond met atopie heeft vaak veel jeuk aan de kop en oren. En juist daar zien we de hotspots op de wangen van de hond, onder het oor, die vaak erg langzaam genezen.
Bij de hotspots achter op de rug zijn het meestal vlooienbeten die jeuk veroorzaken. Maar ook ontstoken anaalklieren kunnen likken en bijten opwekken.

Hoe snel kan een hotspot ontstaan?
Zeer snel, in enkele uren kan de plek erg groot worden. We zien dan een rode huidplek met kaalheid, een vochtig oppervlak met samengeklitte haren. Meestal is het een duidelijk omschreven plek en meestal is het maar een enkele plek. De plek kan behoorlijk pijnlijk zijn en stinkt vaak.

Wat is de beste behandeling?
De behandeling bestaat uit het opsporen van de onderliggende oorzaak (vlooien, oorontsteking, allergie) en de daarbij passende maatregelen nemen.

Bij de ernstige gevallen moet de plek en omgeving geschoren worden en gewassen met antibacteriële shampoo. Vaak is het dan noodzakelijk de hond eerst te verdoven, want het kan erg pijnlijk zijn. Daarna krijgt de hond een kuur tabletten tegen de jeuk en een kuur tabletten met een antibioticum tegen de huidinfectie gedurende 1-2 weken. Op de plek zelf kan een zalf of spray met corticosteroïden worden aangebracht. 

In de minder ernstige gevallen (meestal) doen we dit niet. Dan vertrouwen we erop dat we met één injectie corticosteroïden de jeuk zodanig kunnen stillen dat de hond de plek met rust laat. De plek wordt ook behandeld met zalf of spray en de hond krijgt ook een kuur met een antibioticum.

Kunnen we een hotspot voorkomen ?
Dat is niet makkelijk. Het is vaak een seizoensgebonden aandoening, met name bij warm en vochtig weer. We zien het vaker bij langharige honden met een dikke vacht. Sommige honden hebben daarom elk jaar is de zomer problemen. Meestal is de oorzaak dan een allergie (atopie) die in die periode tot de meeste jeuk leidt.
Een goede vlooienbestrijding is essentieel. Elke maand op de 1e dag van de maand de juiste vlooiendruppels aanbrengen zal de kans op een hotspot in elk geval doen verminderen.