Afbeelding: klein pupje

Vruchtbaarheid

Binnen onze kliniek hebben wij veel ervaring met de vruchtbaarheidsbegeleiding van de hond. De loopsheid duurt drie weken en de teef is in die periode slechts een korte tijd vruchtbaar. Wanneer u met een teef wil fokken is het belangrijk om te weten wanneer ze deze vruchtbare dagen heeft. Gemiddeld zal dit bij de teef tussen de 11e en 13e dag na aanvang van de loopsheid zijn, maar dit kan sterk variëren. Het hormoon progesteron geeft aan wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. Bij de vruchtbaarheidsbegeleiding van teven wordt dan ook vaak bloedonderzoek gedaan om het progesterongehalte te bepalen. Wij laten dit onderzoek in een humaan ziekenhuis wat  heel nauwkeurige en betrouwbare uitslagen oplevert.

Als aan de hand van het progesterongehalte bekend is wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden dan kunnen we ook het moment bepalen waarop de teef gedekt moet worden. Dit zegt niets over de dekbereidheid van de teef, want sommige teven laten zich veel te vroeg dekken en andere veel te laat! Mocht de dekking op het ideale moment niet willen lukken dan kunnen we altijd overgaan op kunstmatige inseminatie. Wij nemen hiervoor sperma af bij de reu, controleren in ons laboratorium de kwaliteit van het ejaculaat en brengen dit bij goed gevolg in bij de teef.

Een ander voordeel van de progesteronbepaling is dat we hierdoor in staat zijn om vrij nauwkeurig de verwachte werpdatum te bepalen.

Verder voeren wij vaak een vaginoscopisch onderzoek uit bij teven die voor de eerste keer gedekt moeten worden. Dit is nodig om anatomische belemmeringen uit te sluiten. Bij teven die de vorige keer of keren zonder succes gedekt zijn is het raadzaam om een bacteriologisch onderzoek uit te voeren. 
Wij nemen op steriele wijze dan een swab van de diepe vagina en beoordelen aan de hand van een kweek de bacteriën die daar aanwezig zijn. Soms is er namelijk een sluimerende infectie die adequaat behandeld moet worden om onvruchtbaarheid te voorkomen.

Vanaf 30 dagen na de dekking is het mogelijk om door middel van echografie te bepalen of de teef drachtig is. Er kan dan ook een uitspraak worden gedaan over de kwaliteit van de vruchtblaasjes. Dit onderzoek is onschadelijk voor de foetus.

Wij geven ook advies in de periode rondom de bevalling, zo kunt u ons altijd bereiken om te overleggen over het verloop van de partus en mocht het nodig zijn dan kunnen we ingrijpen. Soms is het noodzakelijk een keizersnede uit te voeren. Wij hebben hiervoor moderne anesthesie- en bewakingsmogelijkheden.  In de loop der jaren hebben we hier veel ervaring mee opgedaan zodat we veilig een keizersnede kunnen uitvoeren, ook bij de risicorassen.

Voor meer informatie over fertiliteit klik op de link. 

waslijn-aangepast