Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopische sterilisatie hond

Al enkele jaren hebben wij ervaring met het uitvoeren van laparoscopische sterilisaties bij de hond. Dit houdt in dat we met behulp van een camera in de buik gaan opereren (laparo=de buikholte betreffend, scopie=bezichtiging). Via kleine gaatjes in de buikwand gaan we met camera en instrumentarium naar binnen. De buik wordt met steriel gas iets opgeblazen om voldoende ruimte en zicht te krijgen. Zo kunnen we een goed overzicht krijgen van alle buikorganen, waaronder de eierstokken. Onder camerabegeleiding kunnen we de eierstokken verwijderen. (Eigenlijk hebben we het hier over een castratie, omdat de geslachtsorganen weg worden genomen, maar om verwarring te voorkomen met een castratie  van een reu, wordt voor het gemak gesproken over een sterilisatie)

In de humane geneeskunde wordt deze techniek al tientallen jaren toegepast. In de diergeneeskunde is deze manier van opereren nog niet de standaard, maar wordt het wel steeds meer gezien. Omdat wij van mening zijn dat dit de toekomst is, zijn wij een opleidingstraject ingegaan, hebben we de benodigde apparatuur aangeschaft en kunnen wij u vanaf nu ook deze operatie- techniek aanbieden voor uw hond.

Wat zijn nu de voordelen van een laparoscopische sterilisatie ten opzichte van een ‘gewone’ sterilisatie?
•    De techniek is ‘Minimaal Invasief’, dat wil zeggen dat we met minimale schade opereren. Er is dan ook wetenschappelijk bewezen dat deze techniek veel minder pijnlijk is
•    Hierdoor herstellen de dieren sneller
•    En hoeven de dieren minder diep onder narcose
•    De chirurg heeft beter zicht op wat men doet en kan tevens een goed beeld krijgen van de omringende organen
•    Er gaat enkel steriel gas  de buik in en uit, anders dan bij de ‘gewone’ sterilisatie, waarbij de buikholte via de snede in contact staat met de (onsteriele) omgevingslucht
•    Door de kortere operatie-duur hoeven de dieren minder lang onder narcose te blijven
•    Minder kans op complicaties, bijvoorbeeld nabloedingen of wondinfecties
•    De hond hoeft na de ingreep meestal geen kraag meer om 

Natuurlijk is er ook een nadeel verbonden aan deze techniek:
•    Door de hoge investeringskosten is deze operatie wel wat duurder

Alle honden kunnen op deze wijze gesteriliseerd worden. Zelfs voor de allerkleinste hondjes hebben wij een speciale mini set.

Heeft u vragen over deze manier van opereren, aarzel dan niet contact met ons op te nemen!