Afbeelding: konijn rood

Konijnen, cavia's en andere kleine knagers

Binnen onze kliniek hebben we de laatste jaren veel ervaring en kennis opgedaan in het behandelen van onder andere konijnen en cavia’s. Het mag duidelijk zijn dat deze dieren verschillen van een hond of kat en dat geldt ook voor hun verzorging, huisvesting en gezondheid.

Konijnen bijvoorbeeld, hebben een erg gevoelig maagdarmstelsel en kunnen plotseling stoppen met eten. Dit is een ernstige situatie waarbij wij snel, adequaat en volgens een speciaal protocol handelen. Ook moet er gezocht worden naar de oorzaak, bijvoorbeeld schuine kiespunten.

Gebitsproblemen komen vaak voor bij deze dieren omdat tanden en kiezen continu doorgroeien en scheef kunnen afslijten. De correctie van de kiezen dient op een grondige manier te gebeuren. Wij doen dit met behulp van een veilige gasnarcose en speciaal instrumentarium.

Tevens voeren wij regelmatig chirurgische ingrepen uit, zoals sterilisatie van de voedster of het verwijderen van tumoren bij de rat. De dieren krijgen na de operatie standaard pijnstilling toegediend. Om de recovery zo optimaal mogelijk te laten verlopen laten wij de dieren wakker worden in speciale couveuses in onze knaagdieren recovery.

Voor meer informatie over o.a. de verzorging van uw konijn of knaagdier klik op de link. 

cavia.
hamster aan het eten
muis wit