Huidaandoeningen

Huidklachten komen veel voor bij hond en kat. Er zijn heel veel verschillende huidklachten met uiteenlopende oorzaken. Om het dier te kunnen behandelen is het noodzakelijk dat er een goede diagnose wordt gesteld.

Huidklachten kunnen veroorzaakt worden door parasieten die met het blote oog maar ook met behulp van microscopisch onderzoek aangetoond kunnen worden. Maar ook bacterie- en/of gistinfecties kunnen klachten veroorzaken. Een kweek of kleuring van huidmonsters kan hier duidelijkheid in scheppen.

Steeds vaker blijken allergieën een rol te spelen bij terugkerende huidproblemen bij hond en kat.  Door secundaire infecties ontstaat er een complex geheel van klachten. Een testperiode met speciale voeding of een bloedonderzoek kan helpen de allergie te achterhalen. Ook orgaanafwijkingen, zoals een te traag werkende schildklier, kunnen de gezondheid en kwaliteit van de huid beïnvloeden.

Het zal u niet verwonderen dat het stellen van een goede diagnose bij huidproblemen niet altijd eenvoudig is. Soms kost het best wel even tijd en moeite. Toch streven wij er naar om door gericht onderzoek de oorzaak van de huidklachten vast te stellen en deze adequaat te behandelen. Jarenlange ervaring en het volgen van nascholing helpen ons hierbij. Gelukkig lukt het ons dan ook vaak om de huidklachten onder controle te krijgen, ook bij de gecompliceerde gevallen.

Voor informatie over huidproblemen klik op de link. 

 

Malassezia
Gist infectie (Malassezia) zichtbaar onder de microscoop