Afbeelding: Willem bosmaaier hond

Willem; ongeluk met de bosmaaier

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook bij dieren, bleek toen een tijdje geleden Cairn Terriër Willem bij ons in de praktijk kwam. Willem zag er vreselijk uit, grote gapende vleeswonden sierden zijn lieve snuitje. Wat was er in hemelsnaam met hem gebeurd?

Willem had een vreselijk ongeluk gehad. In een onbewaakt ogenblik is Willem tegen een bosmaaimachine aangelopen waarbij hij grote verwondingen aan zijn kop, bek en hals opliep. De eigenaar is zich rot geschrokken en zo snel mogelijk naar de praktijk gekomen. Hier is Willem direct door de dierenarts onderzocht. Bij nadere inspectie bleek dat Willem met de zijkant van de kop tegen de bosmaaier was aangelopen. Daarbij liep hij grote vleeswonden op en een stuk van de mondhoek was geheel verdwenen. Ook bleek bij inspectie van de bek dat een grote knipkies voor een gedeelte doormidden was “gezaagd”.

Willem had veel bloed verloren en moest direct gestabiliseerd worden. Hij kreeg een infuus en er werden röntgenfoto’s gemaakt. Op de foto’s was te zien dat Willem’s linkerkant van zijn kaak was gebroken. Het belangrijkste was in eerste instantie om Willem stabiel te krijgen en zijn wonden schoon te maken en te hechten. Er werd een tube ingebracht in zijn keel zodat hij zuurstof toegediend kon krijgen en toen hij redelijk stabiel was werd hij onder narcose gebracht. De dierenarts is wel een uur bezig geweest met hechten maar uiteindelijk met goed resultaat.

Nu was er nog de gebroken kaak van Willem. Wanneer je dit goed wilt laten genezen zou de kaak meerdere weken stijf gezet moeten worden en mag de hond de kaak niet gebruiken. Dit is bijna onmogelijk, omdat Willem natuurlijk ook moet eten en drinken. Omdat Willem de kaak gewoon gebruikte en ook gewoon at en dronk, hebben we besloten om hier in eerste instantie even niets aan te doen. Het gevaar was wel dat de kaak op een rare manier aan elkaar zou kunnen groeien. Gelukkig is dat niet gebeurd en is Willem gewoon blijven eten en drinken en is de kaak uiteindelijk goed genezen.

Met een flinke dosis pijnstilling en pijnstillers voor thuis mocht Willem in zijn eigen mandje weer bijkomen van zijn levensgevaarlijke avontuur. Na een ruime week kwam Willem weer op controle en zag hij er al weer wat beter uit. En nu, een paar maanden later gaat het gelukkig weer helemaal goed met Willem. Wij wensen Willem en zijn baasjes veel geluk voor de toekomst!

Willem bosmaaier na OK
Willem bosmaaier wonden