Afbeelding: Twinkle tumor blaas hond

Twinkle; blaastumor

Deze maand willen we het over Twinkle hebben, een Jack Russel Terrier van 11 jaar oud. Het is al weer bijna drie jaar geleden dat het voor het eerst opviel dat ze op afwijkende plaatsen plaste en dat er ook wat bloed bij de urine zat. Bij Twinkle bleek na onderzoek van urine en de blaaswand dat er zelfs al chronische ontstekingspoliepen in de blaas zaten. Gelukkig ging het na een kuur antibioticum en ontstekingsremmers stukken beter.

Een aantal maanden geleden kwamen de klachten echter weer terug. Twinkle moest erg vaak plassen en ook zat er af en toe weer bloed bij de urine. Echografie is een heel geschikte methode om de blaas te onderzoeken, zo is de overgang van de blaaswand met de urine goed te beoordelen. Op de blaasecho van Twinkle waren de poliepen goed te zien en was de blaaswand op sommige plaatsen erg verdikt. We besloten een bacteriologisch onderzoek van de urine te doen in het laboratorium. Zo kan er nagegaan worden of, en zo ja, welke bacterie in de blaas verantwoordelijk is voor de klachten. Bij Twinkle werd de Bacillus bacterie aangetoond, een bijzondere kiem want deze bacterie behoort tot dezelfde familie als de miltvuur bacterie (Bacillus anthracis)!

Een hele lange antibioticumkuur werd ingezet maar de klachten van Twinkle werden helaas niet minder. Ze moest nog steeds erg veel plassen en reageerde niet op behandeling met een blaasverslapper. Het is met nieuwe technieken mogelijk om in de blaas te kijken, dit heet cystoscopie. Zo werd er ook bij Twinkle, na het geven van een roesje, met een kleine camera een inspectie uitgevoerd van vagina, plasbuis en blaas. Al snel viel op dat er een hele rode en gezwollen zone zat bij de ingang van de blaas.

Hoewel we helaas geen kenmerkende cellen hadden opgestuurd voor het onderzoek bij de patholoog, was er toch wel het sterke vermoeden dat we bij Twinkle niet alleen met een bacteriële infectie te maken hadden maar ook met een blaastumor. Een vervelende bevinding maar wel de verklaring waarom de plasklacht niet veel beter werd na het toedienen van een antibioticum.

Een blaastumor bij de hond is vaak een plaveicelcelcarcinoom, een kwaadaardige tumor die zich door zijn lokalisatie slecht chirurgisch laat verwijderen. Geluk bij een ongeluk is dat dit type van tumor in bedwang gehouden kan worden door het geven een ontstekingsremmer. Dit is uniek in de bestrijding van kanker want daar is bijna altijd chemotherapie voor nodig. Twinkle krijgt nu al vier maanden de ontstekingsremmer en het gaat redelijk goed. Ze moet nog wel erg vaak plassen maar dankzij een kattenluikje kan ze snel naar buiten en heeft ze daar relatief weinig last van. Volgens de baasjes gaat het goed met Twinkle en heeft ze nog erg veel plezier. En zolang ze daar nog van geniet zijn wij met z’n allen tevreden! Twinkle veel succes, voor ons ben jij de patiënt van de maand!