Op deze foto is de breuk duidelijk te zien (pijl)

Kat Tom; gebroken pootje

Tom, een knuffelig katertje van amper  een half jaar oud, was al zes dagen zoek, toen zijn baasje hem weer vond. Tom had blijkbaar een ongeluk gehad, want hij kon niet op zijn rechter achterpoot steunen. Het pootje zag er vreemd uit. 

De dierenarts constateerde een ‘supracondylaire femurfractuur met dislocatie’, hetgeen betekent dat het pootje juist boven de knie doormidden was gebroken en dat het afgebroken stuk bot naar achteren was geklapt. Dit is een veel voorkomende breuk bij jonge katjes, omdat het bot op deze plaats tijdens de groei vrij zacht is.

Tom, botbreuk voor de operatie
Tom, na de operatie
Tom, botbreuk voor de operatie
Tom, na de operatie
Tom met zijn vriend Kees

Er werd besloten om Tom te opereren, om alles weer op zijn plek te zetten. Dat was geen eenvoudige klus: het stukje bot was al vergroeid en moest voorzichtig opnieuw gebroken worden en op de juiste plek terug geplaatst worden. Toen dat lukte, zijn er twee pinnetjes op maat gebogen en in de botdelen ingebracht. Zo zat het botstuk weer stevig op zijn plek.
Tom mocht nog dezelfde middag naar huis met de instructies hem rustig te houden. Dat is best moeilijk voor een speels jong katje dat altijd de vrijheid had om te klimmen, springen en rennen.

Gelukkig knapte hij zienderogen op en na 10 dagen mocht hij weer tegen zijn grote vriend Kees aankruipen!