Afbeelding: Sparky_te_Luke

Sparky; hernia perinealis

Sparky, een Jack Russel Terrier van 5 jaar oud, had de laatste tijd last van een vervelend probleem. Hij had erg veel moeite met poepen en kwam daarom met zijn bazinnetje op consult. Het was bekend dat Sparky wat prostaatklachten had. De prostaat ligt dicht tegen de endeldarm aan en kan bij een vergroting het darmkanaal wat gaan vernauwen waardoor een hond moeilijk kan gaan poepen. Sparky’s prostaat was ook wat vergroot maar dit was niet de enige reden waarom hij klachten had. Naast de anus was namelijk een grote zwelling te zien, veroorzaakt door een hernia perinealis. Dit is een aandoening waarbij de spieren die naast de anus en het rectum zitten doorscheuren waardoor er darmen en andere buikorganen als het ware naar buiten uitpuilen.

De oorzaak van een hernia perinealis is niet altijd bekend, soms wordt het veroorzaakt door veelvuldig persen. Typisch is dat het vaak ongecastreerde reuen zijn die een hernia krijgen. Doordat de einddarm in het gat tussen de spieren ging ontstond er een situatie waardoor het poepen bij Sparky nog moeilijker ging. Daarom besloten we de hernia operatief te herstellen.
Dit is geen eenvoudige operatie omdat de spieren die weer bij elkaar gehecht moeten worden vaak erg zwak zijn. De hechtingen die het geheel bij elkaar moeten houden kunnen gemakkelijk weer uit scheuren. Om dit te voorkomen werd bij Sparky een bekkenbodemspier losgemaakt en omgeklapt naar boven.

Deze techniek zorgt voor een opvulling van het gat tussen de spieren waardoor er minder spanning komt op de omringende weefsels. Het is belangrijk om dit netjes te doen anders kunnen belangrijke zenuwen en bloedvaten beschadigen. Tegelijkertijd hebben we Sparky gecastreerd, een effectieve ingreep om de goedaardige groei van de prostaat tegen te gaan.
Na tien dagen kwam Sparky weer vrolijk op bezoek om de hechtingen te laten verwijderen. Hij had geen last meer met poepen en voelde zich prima. Het is nu twee maanden na de operatie en we kunnen blij melden dat alles nog steeds prima gaat. Sparky is weer even fit als vroeger!