Smeagol; gebitsbehandeling

Dit keer, in de Gebitsmaand februari, de zeven jaar oude hond Smeagol. Smeagol kwam op onze locatie in Eibergen voor een gebitsbehandeling. Hij rook namelijk uit zijn bekje en vondt het erg vervelend als je naar zijn tanden wilde kijken. Maar hij kon verder nog wel goed eten.

Er is een flinke laag tandsteen zichtbaar

Toen Smeagol onder narcose was kon het gebit grondig worden geïnspecteerd. Het was duidelijk zichtbaar dat er erg veel tandsteen op de elementen zat. 

Het tandvlees is door het tandsteen flink ontstoken. Het tandsteen hield de tanden nog enigszins bij elkaar. Hierdoor konden praktisch alle gebitselementen gemakkelijk getrokken worden. Uiteindelijk bleven er helaas maar 3 kiezen over. Om de infectie te behandelen kreeg Smeagol een antibiotica kuur mee als nabehandeling. Maar er ging ook een pijnstiller mee naar huis, om het leed wat te verzachten.

Gebitsproblemen worden voornamelijk veroorzaakt door tandplaque. Tandplaque is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich op de tanden bevindt. Dat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplaque wordt vervolgens omgezet in tandsteen. De vorming  van tandsteen kan gebitsproblemen veroorzaken. Wanneer dit niet tijdig wordt opgemerkt kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van tanden en kiezen, of zelfs ontstekingen van organen. 

 

Het is natuurlijk beter om gebitsproblemen te voorkomen. Dit kan door een goede en regelmatige gebitsverzorging.  

  • Dagelijks tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit schoon en gezond te houden.
  • Maar ook het voeren van harde brokken. Er bestaan speciale “Dental” brokken. Deze speciale dieetvoeding kan de vorming van tandplaque en tandsteen bij de hond en kat aanzienlijk verminderen. De vorm, grootte  en de structuur van de brok zorgt dat het gebit mechanisch gereinigd wordt. 
  • Ook is er een mondwater verkrijgbaar die tandplaque en dus tandsteen en een slechte adem bestrijdt. Dit mondwater kan eenvoudig aan het drinkwater worden toegevoegd. 
Tandsteen

Inmiddels gaat het erg goed met Smeagol. De dag na de behandeling kon hij al weer brokjes eten. 
Nu eet hij zoals vanouds weer alles wat  hij tegen komt.