Afbeelding: Simba te Riet gras paint

Simba; konijn gebitsbehandeling

Simba is een lief, tam en pluizig konijn van ruim 6 jaar oud. Omdat Simba in zijn leven al twaalf keer een gebitsbehandeling heeft ondergaan vonden wij het tijd worden dat Simba de titel “patiënt van de maand” krijgt. 

Gebitsproblemen zien we heel vaak bij konijnen. De tanden en kiezen groeien gedurende het gehele leven van het konijn door. Wanneer de tanden en kiezen niet goed op elkaar staan, zien we dat het gebit verkeerd afslijt, daarnaast kan  verkeerde voeding ook een rol spelen.  
Het is zeer belangrijk om te zorgen voor een goede voeding bij het konijn. Met name wanneer er problemen zijn met het gebit of de spijsvertering. Er moet 24 uur per dag kwalitatief goed hooi aanwezig zijn. Hooi bevat namelijk veel vezels. Een vezelrijk dieet helpt bij het voorkomen van gebitsafwijkingen. Daarnaast kan droogvoer gegeven worden. Niet meer dan 20 gram/kg lichaamsgewicht/dag. Ook hier het liefst een “ruwe” brok.
Voor meer informatie over de voeding van uw konijn klik op de link.  

Bij te lange kiezen ontstaan er haken die in de wang en de tong kunnen prikken en zo pijn en  mondinfecties veroorzaken. 
Vaak zien we symptomen als: het verliezen van de eetlust, vermageren, speekselen en daardoor een natte kin of pootjes. Maar ook abcessen op snuit of kaak of infecties van het oog. Aangekoekte keutels (plakpoep) rondom de anus kunnen ook een teken van gebitsproblemen zijn. 

Op een leeftijd van 3 jaar kreeg Simba  problemen met het gebit. De klachten begonnen met wat slechter eten en Simba had wat kleinere keuteltjes dan normaal.
Door een inspectie van het gebit was te zien dat er een beschadiging aan de tong was omdat er een haakje van de kiezen in zijn tong prikte.

Het gebit van Simba is vervolgens onder narcose met een speciale elektrische diamantvijl geslepen. Hierbij worden alle kiezen kort gevijld op dezelfde hoogte met mooie afgeronde randen. Het is zeer belangrijk om goed in de gaten te houden dat het konijn blijft eten. Indien dit niet zo is, zal er gestart moeten worden met dwangvoeren.

Omdat Simba al regelmatig hiervoor is behandeld weten zijn eigenaren precies hoe ze hem na de behandeling moeten verzorgen. Ook is voor hun snel duidelijk wanneer er weer een probleem aan zit te komen. Zo kan Simba tijdig worden geholpen zonder dat hij al te veel gewicht verliest en dus zwak wordt.

Zoals u hierboven kunt lezen is het een probleem dat vaak terugkeert. Gelukkig is er op onze praktijk de mogelijkheid om de konijnen, die toch een verhoogd risico hebben met tijdens de narcose, op de juiste wijze te behandelen. De dieren worden goed op temperatuur gehouden en zo snel mogelijk na de behandeling weer wakker gemaakt. 

Hopelijk zien we Simba nog vaak in goede gezondheid terug. We wensen hem en zijn baasjes het allerbeste toe!

Haak op de kies
Konijnen gebit
Behandeling van het gebit