Afbeelding: P1000143

Sem; hypokaliëmie

Deze keer hebben we poes Sem van 5 jaar oud gekozen als patiënt van de maand. Sem heeft op zeer jonge leeftijd een oogaandoening gehad, waardoor ze nu helaas blind is. In huis levert dit gelukkig geen problemen voor haar op.

Nu kwam Sem binnen met de volgende klachten: ze liep met een dronkenmansgang en leek wat onzeker. Ze kon niet meer springen en hield haar kopje schuin naar beneden. Haar baasjes waren bang dat ze een tia had gehad.

Sem kon haar kopje inderdaad niet in een andere positie houden. Tijdens het verdere onderzoek kon de arts geen andere afwijkingen vinden. De houding van Sem is een typische houding, ventroflexie genaamd. Deze houding kan gezien worden bij een bepaalde afwijking.

Er is vervolgens in overleg met de eigenaar wat bloed afgenomen. Uit het onderzoek bleek dat Sem een te laag kaliumgehalte had. Kalium is een stofje dat erg belangrijk is voor de zenuw en spierfunctie. De oorzaak voor dit gebrek is helaas bij Sem niet aangetoond.

Deze aandoening heet hypokaliëmie. Sem heeft na het onderzoek een infuus met extra kalium gehad. Daarnaast heeft ze een drankje meegekregen om het kalium gehalte aan te vullen. Na 2 dagen was Sem weer genezen. Gelukkig is ze weer helemaal de oude!

P1000476
Sem met de typische ventroflexie houding