Afbeelding: Sanne na behandeling grasspriet

Sanne, grasspriet in luchtpijp

De patiënt van de maand is dit keer een interne klant. Namelijk Sanne, de kat van één van onze assistentes. Sanne had een klein maar vervelend probleem, dat uiteindelijk gemakkelijk op te lossen was. Je moet er alleen maar  achter zien te komen!

Wat was er nou aan de hand? Poes Sanne had op een zomeravond plotseling voortdurend braakneigingen. Er kwam alleen niks uit. Ze zat te kokhalzen en zo nu en dan flink te hoesten. Soms stopte ze er even mee, maar later begon het weer. De assistente dacht dat er misschien wat in het bekje of in de keel zou zitten maar een nadere bek- en keelinspectie thuis leverde niks op. Op een gegeven moment was poes maar weer op de bank gaan liggen. Helaas zat haar toch nog steeds iets dwars. ’S nachts hoorden haar baasjes haar soms weer hoesten  en kokhalzen. De volgende ochtend hoestte poes niet meer. Ze lag op de bank te slapen, maar leek uitgeput. Ze was anders dan anders. Dus Sanne mocht meteen mee naar het werk, de dierenartsenpraktijk.

Ook hier was bij een eerste bek- en keelinspectie door de dierenarts niets te vinden. Omdat de assistente wist dat haar kat anders dan anders was is er besloten om Sanne  een klein roesje te geven om op die manier beter en dieper in de keel te kunnen kijken. En met resultaat! Achter in de keel, zagen we nog net een groen lusje van een grasspriet uit de luchtpijp steken. Met een fijne pincet hebben we de  enorm lange grasspriet verwijderd. Dat was dus de dader die Sanne een vermoeiende nacht had bezorgd. Ze had natuurlijk, zoals wel meer katten doen, lekker gras zitten eten in de tuin. Alleen was er helaas een sprietje blijven steken. Gelukkig was het probleem snel opgelost en loopt Sanne nu weer vrolijk rond.

Zo’n grasspriet in de keel zien we wel vaker, zeker in het voorjaar en de zomer. Maar ook andere dingen die in de keel of tussen tanden en/of kiezen blijven steken zien we zo nu en dan bij honden en katten. Denk maar eens aan een satéprikker van het barbecue vlees, of gewoon een stuk hout, een worstloodje, etc. Als je geluk hebt blijft het steken in de bek en is het nog niet doorgeslikt. Eenmaal doorgeslikt kan zoiets inwendig soms  veel schade aanbrengen, dus pas op hiermee! Als uw dier toch zit te kokhalzen, hoesten, raar te doen met de bek, schudden met de kop, denk aan bovenstaande dingen en laat uw dier direct nakijken door de dierenarts.

Ook zien we in de zomer vaak dieren, met name honden, die een grasaar in het oor hebben zitten, of zelfs in de huid (vaak in het pootje). Deze dieren schudden voortdurend met de kop, of zitten te likken / bijten aan het pootje waar de boosdoener zit. Om ontstekingen te voorkomen is het belangrijk om ook hiermee tijdig naar de dierenarts te gaan. Uw huisdier zal u dankbaar zijn!

Sanne grasspriet