Puk, Cherry-eye

Boxer Puk kwam binnen met een wat droevige blik in haar ogen. Van treurnis was bij deze jonge Boxer echter geen sprake! Aan beide kanten puilde de klier in het derde ooglid uit. Deze aandoening, in de volksmond ook wel Cherry-eye ofwel kersen-oog genoemd, komt regelmatig voor en wel voornamelijk bij (jonge) honden met stop (Boxer, Bulldog, Mastino Napolitano,…). De oorzaak is mogelijk een onvoldoende stevige aanleg van bepaalde structuren rond de oogbol. Het wordt niet veroorzaakt door een ontsteking of infectie, maar doordat het slijmvlies over de uitpuilende klier wordt blootgesteld aan uitdroging, stof en beschadigingen ontstaan er wel ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid en zwelling.

Afbeelding: 2
Cherry-eye van dichtbij

Er bestaan verschillende technieken om de klier weer op zijn plek te krijgen. Omdat de klier deels zorgt voor de traanproductie, mag deze slechts bij hoge uitzondering verwijderd worden! Anders bestaat de kans op uitdroging van het hoornvlies en omgevende weefsels.

Afbeelding: 3
Puk is weer helemaal happy!

Bij Puk is direct een operatie ingepland. We hebben voor een correctietechniek gekozen waarbij de klier bedekt wordt door omliggend bindweefsel. Na een geslaagde ingreep kon Puk weer met een frisse blik in de ogen naar huis! Haar baasje stuurde ons deze foto toe: