IN MEMORIAM: Pupje Pien

Deze maand een droevig verhaal over een zeer bijzonder pupje.
Meestal brengen we in deze rubriek spannende verhalen met goede afloop, maar helaas moeten we soms ook afscheid nemen van onze lieve dieren. Niet leuk om te vermelden natuurlijk, maar dat hoort ook bij het leven. Omdat pupje Pien voor haar baasje en voor ons wel heel bijzonder was, besloten wij Piens korte levensverhaal met jullie te delen.

Pien werd op 2 januari 2013 in onze praktijk in Lichtenvoorde geboren door middel van een keizersnede. Samen met haar negen broertjes en zusjes mocht zij nog dezelfde dag met haar moeder naar huis.
 

Afbeelding: Pien rofo thorax

Toen Pien 2.5 week oud was, begonnen de eerste klachten: ze verslikte zich soms tijdens het drinken, waarna ze het benauwd kreeg, en ze groeide niet zo hard als haar broertjes en zusjes.  Toen ze een paar weken later ook vaste voeding mocht eten, ging het steeds vaker mis. Op een röntgenfoto van haar borstkas zagen we wat er mis was: Pien had een ernstige verwijding van de  slokdarm vlak voor het hart. Door verder onderzoek kwamen we tot de ontdekking dat Pien een aangeboren afwijking van de bloedvaten bij het hart had, waardoor de slokdarm bekneld zat. Elke keer als er voedsel in de slokdarm kwam, kon het niet goed verder naar de maag en hoopte zich dat voor de beknelling op, waardoor de slokdarm steeds verder uitgerekt werd.

In overleg met de eigenaar is besloten Pien te opereren, met de mogelijkheid dat de beknelling wel weggehaald kon worden, maar de slokdarm niet zou herstellen. Vanwege het grote risico op complicaties wordt de slokdarm zelf niet geopereerd. 

Na een 3.5 uur durende zware, maar geslaagde operatie in de borstholte werd de dappere Pien goed wakker. Op zich herstelde ze zelf wel goed de dagen erna. Ze had een goede eetlust. Maar doordat die uitzakking in haar slokdarm niet herstelde, bleef ze zich verslikken. Uiteindelijk is besloten om Pien toch in te laten slapen.

We waren allemaal erg onder de indruk van het relaas van Pien. Vandaar dat we vonden dat ze postuum toch de titel ‘Patiënt van de Maand’ verdiende.

 

Pien wond na OK