Afbeelding: Paris hond invaginatie

Paris; darminvaginatie

Onlangs kregen we bezoek van Paris, een mooie Golden Retriever pup van 9 weken oud. Deze blonde dame met bijbehorende chique naam was sinds haar geboorte goed gegroeid en altijd erg levendig geweest. Paris had een afspraak voor een gezondheidscontrole en de tweede enting.  Wat bij het routineonderzoek van Paris echter opviel, was dat er in de buik een grote langwerpige dikte te voelen was. Dit kan passen bij een darminvaginatie, er zijn dan twee stukken darm in elkaar geschoven. Op de röntgenfoto van de buik was een abnormale massa te zien en met de echo werd het beeld nog veel duidelijker; Paris had inderdaad een darminvaginatie.

Wanneer er twee darmlussen in elkaar schuiven wordt de doorgang voor de darminhoud smaller. Vergelijk dit maar met de mouw van een dikke winterjas die in elkaar getrokken zit, de arm zal er niet meer doorheen kunnen. Dit veroorzaakt een afsluiting waardoor het dier, vaak een jonge pup, gaat braken. Het opvallende was dat Paris deze klacht (nog) niet had. Een invaginatie kan soms spontaan optreden bij diarree maar ook veroorzaakt worden door worminfecties of door parvo-virus infecties. Om complicaties te vermijden hebben we samen met de baas van Paris besloten om haar diezelfde middag nog te opereren.  

Nadat we Paris met een speciale narcose voor jonge honden in slaap hadden gebracht is de buikholte geopend. We zagen al vrij snel het afwijkende stuk darm. Dit was het einde van de dunne darm, de blinde darm en het begin van de dikke darm die als een dikke worst meerdere keren in elkaar zaten.

Het lukte om de dikke en blinde darm uit elkaar te trekken, maar het laatste deel dunne darm zat zo vast vergroeid dat we hiervan een stukje moesten wegnemen. We noemen dit een resectie. De twee uiteinden van de darm moeten dan met een hele fijne draad nauwkeurig weer aan elkaar gezet worden zodat de darminhoud niet in de buik kan gaan lekken. En om te voorkomen dat de darmdelen weer in elkaar gaan schuiven moet het geopereerde deel aan een andere darm worden vastgezet.

Paris invaginatie OK