Cloaak voor de operatie

Merrie Idirone; cloaak

Paard Idirone is een vier jarige merrie wanneer paardenartsen Filip de Graaf en Ben Boschker haar onderzoeken. Idirone heeft die nacht een veulen gekregen maar blijkt tijdens de bevalling te zijn uitgescheurd. We noemen dit geval een zogenaamde Cloaak.

Bij een cloaak is er een open verbinding ontstaan tussen het vagina dak en het einde van de darm. Het ontstaat meestal tijdens een zware bevalling. Door een verkeerde ligging van de beentjes van het veulen, scheurt deze de darm wand open. 

cloaak; open

Open gespreid (foto), er is een open verbinding tussen het vagina dak en het rectum (einddarm). Het dak en de bodem zijn verdwenen. 

Gelukkig kan dit chirurgisch worden hersteld. Dit is nodig wanneer men weer met de merrie wil gaan fokken of wil inzetten voor de sport.
De herstel operatie vindt meestal plaats wanneer het veulen “gespeend” moet worden. Dit is rond de 4 maanden leeftijd. 

 

slijmvliezen zijn los geprepareerd

De operatie

De operatie gebeurd staand op onze kliniek in Lichtenvoorde. Ze wordt gesedeerd en krijgt een ruggenmerg prik. Alle slijmvliezen worden los geprepareerd (zie foto) en de  losse flappen worden gebruikt om samen met de spieren, vanuit de zijkant, het dak van de vagina en de bodem van het rectum weer te herstellen. 

Na een week ter controle op onze kliniek te hebben gestaan mogen moeder en veulen weer naar huis. Het gaat inmiddels erg goed met Idirone en ze wordt zelfs al weer volop gebruikt in de sport! 

 

Het geslaagde eindresultaat
Het geslaagde eindresultaat