Afbeelding: Modu

Modu; reddingshond

Deze maand geen patiënt, maar een werkhond in top conditie. Modu, een Groenendaeler reu van 4,5 jaar. Modu is reddingshond, een hond die vermiste mensen op kan sporen. En dat doet hij met groot enthousiasme. Zijn opleiding begon toen hij 8 weken oud was, en al met 10 maanden ging hij voor het eerst echt mee op inzet. Dat hij zo snel en goed is, komt voornamelijk doordat hij “het spelletje” zo ontzettend leuk vind.

Het baasje van Modu vertelt vol trots over hun grote avontuur:

Modu is een van de 12 honden die samen met hun geleiders mee naar Panama zijn geweest om te zoeken naar de twee vermiste Nederlandse meisjes. Dat is een avontuur waar de hond (en zijn baas) een prima conditie voor moet hebben. Voor vertrek moeten alle gezondheidspapieren in orde zijn en daar heeft de praktijk in Lichtenvoorde vlot voor gezorgd. Alle nodige entingen en de jaarlijkse rabiës enting (anders kom je veel landen niet in…) komen we trouw halen.

De EHBO spullen en ruim voldoende eten voor de honden gaan uiteraard ook mee. En dan het vliegtuig in, voor een vlucht van 11 uur. Tegen tijd dat we Panama naderden werd de temperatuur in het ruim vast wat hoger gezet om te wennen. Vervolgens nog, na een korte onderbreking om even te plassen, met twee kleine militaire vliegtuigen nog een uur door vliegen naar Boquete.  Daar begon een heftige week waarin we lange dagen gezocht hebben. 

Afbeelding: Modu aan het werk

De eerste dag al tot bijna 2000 meter hoog, langs het pad waar de meisjes het laatst gezien zijn. De begeleiding van de lokale autoriteiten was perfect. Na een paar dagen waren de honden behoorlijk stijf ’s morgens bij het opstaan (5 uur…), maar zodra ze aan het werk zijn is dat snel over. Wel wat gevoelige pootjes, maar met de nodige verzorging en hun ontegenzeglijke werkdrift ging het prima.

Helaas hebben we de meisjes niet kunnen vinden, later bleek dat ze tot ver buiten ons zoekgebied gekomen waren. Alle honden (en hun geleiders) hebben het avontuur prima doorstaan, geen ziektes en blessures. Alleen als nazorg nog twee behandelingen tegen hartworm en na de terugreis even heerlijk en welverdiend uitrusten…