Afbeelding: Misty dementie

Misty; dementie

Ook bij dieren komt de ouderdom met gebreken. Zo kunnen de hersenen bij honden en katten minder goed gaan functioneren met dementieachtige klachten tot gevolg. Uit onderzoek is gebleken dat 50-70% van de honden, ouder dan zeven jaar een of meer, gedragsveranderingen laat zien die passen bij de aandoening dementie. De klachten kunnen dan variëren van veranderde sociale contacten tot onzindelijkheid. Het is niet zo dat deze gedragsafwijkingen van de een op de andere dag heel ernstig aanwezig zijn. De klachten beginnen vaak subtiel en worden steeds erger.

Misty had ook last van een vervelende verandering in het gedrag. Ze had namelijk last van een verandering in het slaappatroon. Deze Friese Staby teef van 11 jaar had nooit moeite gehad om lekker te slapen. Maar een aantal maanden geleden viel het voor het eerst op dat ze ’s nachts erg onrustig was. Soms zo erg dat haar baasjes er van wakker werden. Misty was dan aan het rondlopen, hijgen, trillen en erg aanhankelijk.

Zo kon het niet langer, dus besloten we om wat onderzoek te doen. Een lichamelijk- en uitgebreid bloedonderzoek gaven gelukkig geen afwijkingen aan. Het kan namelijk ook zo zijn dat afwijkend gedrag door bijvoorbeeld een slecht werkende lever veroorzaakt wordt.

Nu we dat wisten, werd het wat makkelijker om de klachten te verklaren; door de hersenveroudering ging Misty zich wat onzeker voelen. Vooral ’s nachts, wanneer ze alleen was,  kon zich dat uitten door onrust. We besloten om wat medicijnen tegen hersenveroudering te geven. Maar helaas, de meest bekende middelen bleken bij Misty geen effect te hebben.

Totdat we iets nieuws ontdekten, een combinatie van goede visoliën met een supplement op basis van onder andere choline. Beide producten hebben een natuurlijke basis. Choline is een bestanddeel van acetylcholine, het stofje dat de signaalverwerking in de zenuwen verzorgt.  De omega -3 en -6 vetzuren uit de visoliën ondersteunen de hersenfunctie nog eens extra.

Zowel de visoliën als de choline zorgden er voor dat Misty zich al snel een stuk beter voelde. De nachtrust kwam al snel terug, zowel voor haarzelf als voor de rest van het gezin. Een mooi resultaat en daarom is Misty patiënt van de maand!