Miep, heupluxatie

Miep, heupluxatie

Miep en haar baasjes kwamen bij ons met de klacht dat Miep 1 achterpootje niet meer gebruikte. Ze had een aanvaring gehad met een paard die haar een mep had verkocht, en sindsdien liep ze op 3 pootjes. 
Het bleek dat het linkerachterpootje er eigenlijk maar een beetje bij bungelde. Verder was Miep redelijk goed in orde, ze at en dronk goed en ze poepte en plaste normaal. Het enige wat de eigenaar aan haar merkte is dat ze rustiger was als anders.
Tijdens het orthopedisch onderzoek bleek dat Miep erg pijnlijk was toen de dierenarts probeerde haar linkerheup te bewegen. Daar zat dus het probleem. 

Miep, heupluxatie

Er is besloten Miep een roesje te geven zodat er röntgenfoto’s gemaakt konden worden van haar bekken. 
Op de röntgenfoto werd al snel duidelijk wat er aan de hand was. Haar linkerheup was geluxeerd! Dit wil zeggen dat de kop niet meer in de kom zit. Erg vervelend voor Miep, dit was wat alle pijn veroorzaakte! Geluk bij een ongeluk was, dat het bekken van Miep er verder goed uit zag, gelukkig had ze aan de trap van het paard geen botbreuken over gehouden.

Ehmer sling

Na de röntgenfoto is de heup van Miep weer op de goede plek gezet. Daarna is er een controlefoto gemaakt om te controleren dat deze ook echt weer goed zat. Dit was gelukkig het geval! Vervolgens is de linkerachterpoot van Miep in een speciaal verband gezet, de zogenaamde Ehmer sling. 

De Ehmer sling zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat de heup opnieuw zal luxeren. Deze zal 12 tot 14 dagen moeten blijven zitten.

Toen de Ehmer sling op zijn plek zat mocht Miep weer wakker worden. Ze heeft een extra sterke pijnstilling gekregen om rustig wakker te worden. Ze kreeg ook pijnstillers mee naar huis om ervoor te zorgen dat ze de aankomende 2 weken rustig door zou komen.
Verder was het zeer belangrijk dat Miep strikte rust kreeg! Het liefst in de bench, en alleen naar buiten om haar behoefte te doen. 
De volgende dag kwam Miep op controle om te kijken dat de Ehmer sling nog goed op de plek zat. Dit was gelukkig het geval. 

Na 14 dagen mocht het verband er gelukkig af! Tussentijds is Miep nog op controle geweest, gelukkig zat het verband er nog steeds goed om, Miep is er netjes vanaf gebleven!

Voordat de Ehmer sling verwijderd is, is er d.m.v. een röntgenfoto gecontroleerd dat de heup nog steeds netjes in de kom zat. Dit was gelukkig het geval! Het verband mocht eraf. 
In het begin was het een beetje onwennig voor Miep, ze was natuurlijk helemaal gewend om op 3 pootjes te lopen. 
Inmiddels rent Miep weer vrolijk rond op 4 poten! Miep, we wensen je het beste en voortaan maar iets meer afstand houden van de paarden!

Miep, heupluxatie