Afbeelding: Miep blaassteen cavia

Miep; blaassteen

Eind februari bracht cavia Miep, van 6 jaar oud, een bezoekje aan onze praktijk. Haar eigenaar had een rare bult bij Miep ontdekt, vlakbij de vagina. Na uitgebreid onderzoek bleek dat de bult een blaassteen was!

Blaasstenen zijn niet ongebruikelijk bij cavia’s. De oorzaak van deze blaasstenen is de aanwezigheid van te veel kalk in de urine. De kalk klontert na verloop van tijd samen en kan zo een heuse blaassteen vormen. Het bijzondere aan de blaassteen bij Miep was dat deze zich niet, zoals meestal het geval is, in de blaas bevond, maar dat Miep de steen had uitgeplast tot aan het einde van de urineweg. Daar was hij uiteindelijk vastgelopen en dat was dus de bult die de eigenaar bij Miep voelde. Het was een grote steen maar gelukkig kon Miep er nog wel langs plassen. Toch is zo’n steen natuurlijk erg vervelend en irriterend en daarom moest de steen verwijderd worden.

Met behulp van onze veilige gasnarcose hebben wij Miep in slaap gebracht en daarna geopereerd. Omdat de steen zich niet in de blaas bevond hoefde Miep geen buikoperatie te ondergaan. In plaats daarvan hebben we een kleine snede gemaakt in de huid vlakbij de vagina, waar de steen zat. Daarna konden we de steen verwijderen, dus zonder de blaas te hoeven openen! Het sneetje is daarna weer netjes dichtgemaakt en Miep kon weer rustig haar roesje uitslapen in onze verwarmde couveuses in de knaagdierenopvang. Door de gasnarcose was ze weer lekker snel wakker en kon ze weer naar huis.

Na de operatie wilde Miep al wel wat eten, maar thuis zwakte dat weer af en at Miep de eerste dagen niet goed. Dit niet willen eten na een narcose komt vaker voor bij knaagdieren (en konijnen). Tijdens de narcose liggen de darmen en het spijsverteringsapparaat namelijk even ‘stil’. Het is belangrijk dat deze weer gestimuleerd en op gang gebracht worden door lekkere hapjes aan te bieden en soms een beetje te helpen met het eten door te dwangvoeren. Met behulp van een spuitje kan dan een wortelprakje (olvarit wortelhap, of vers gemaakt) gevoerd worden, of een speciaal soort ‘astronautenvoer’ voor konijnen en cavia’s dat bij ons verkrijgbaar is. Gelukkig ging het bij Miep, met behulp van een beetje dwangvoeren door de eigenaar, snel stukken beter met eten.

Helaas had Miep de pech dat ze na een kleine week een reactie kreeg op het hechtdraad. Dit komt een enkele keer voor wanneer een dier bijvoorbeeld allergisch is voor het gebruikte hechtmateriaal. Bij Miep resulteerde dit in necrose (afsterving) van de huid waar de wond zat en het lichaam probeerde het hechtdraad af te stoten. We hebben de wond goed schoongemaakt en Miep heeft een extra antibiotica kuur gekregen. Het wondje is ondertussen mooi genezen. Miep heeft nog een beetje last van haar spijsvertering maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid weer snel goed komen. Gelukkig maar!

blaassteenMiep