Afbeelding: Luna_bot om kaak

Luna: bot om de kaak

Nog niet zo lang geleden kwam de hond Luna bij ons op de praktijk. Wat begon als een smakelijk hapje, eindigde voor Luna in een flinke  teleurstelling.

Wat was er nou gebeurd? Luna werd door haar baasje verwend met een heerlijk soepbot. Zo’n lekker uitgekookte mergpijp met heerlijk vlees in het midden. Met veel plezier en een heleboel gesmak begon Luna aan haar feestmaal. Ze knabbelde vrolijk aan het bot en wilde natuurlijk geen enkel restje laten zitten. Luna was zo grondig in haar “schoonmaakwerk” en wilde al het vlees uit het binnenste van het bot kluiven, met als gevolg dat ze plotseling het hele  bot om haar onderkaak had zitten! En hoe ze het ook probeerde, ze kreeg het er met geen mogelijkheid meer af. Dit alles moest natuurlijk  uitgerekend ’s avonds gebeuren.

Het baasje van Luna heeft het nog even aangekeken, in de hoop dat Luna het bot zelf van zijn plaats kreeg, maar helaas, dat lukte haar niet. Gelukkig is de praktijk altijd bereikbaar en werd Luna  diezelfde avond nog bij ons binnengebracht. Het was duidelijk, het bot was niet zonder slag of stoot te verwijderen. Hier moest de zaag aan te pas komen. Luna kreeg eerst een lichte narcose zodat ze ging slapen. Dit moest omdat ze natuurlijk geen onverwachte bewegingen mocht maken tijdens het zagen. Haar kop en bek zouden anders beschadigingen op kunnen lopen. Gelukkig ging Luna vlot slapen, en kon het vervelende bot van haar kaak gezaagd worden. Ze kreeg nog een injectie tegen de pijn en de zwelling en mocht toen ze wakker was gelukkig meteen weer mee naar huis.

Een bijzondere ervaring voor Luna, dat er aan zo’n heerlijk bot, zo’n “vervelende nasmaak” kan zitten. Luna is niet de enige die dit is overkomen, het gebeurt vaker.

Dus let op! Als u uw hond een bot wilt geven, zorg dat het niet om de (onder)kaak van de hond vast kan komen te zitten. Neem een bot zonder gat, of met een heel groot of heel klein gat. Ook kauwstaven en kauwstrips zijn niet ongevaarlijk. Deze worden door sommige schrokoppen bijna in zijn geheel  doorgeslikt, wat verstopping of obstructie in het maag-darmkanaal kan veroorzaken. Ook kan het achterin de keel vast komen te zitten, waardoor de luchtpijp afgesloten kan raken. Dit alles kan levensbedreigende situaties veroorzaken. Daarom is het verstandig om uw hond dan ook nooit alleen te laten wanneer u hem iets lekkers geeft. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen allemaal wel goed. En ook met  Luna is het uiteindelijk goed afgelopen. Zo kan Luna op zijn tijd, in het bijzijn van haar baasje, toch nog eens genieten van een lekker bot.

Luna portret bot om kaak