Lemmy

Lemmy, hangbuikzwijn laparoscopische sterilisatie

Toen huishangbuikzwijn Lemmy 10 maanden oud was, kreeg ze een beetje last van haar hormonen. Ze werd wat knorrig, chagrijnig. Haar baasjes hadden met haar te doen en vroegen ons naar een oplossing. Ovariectomie (het weghalen van de eierstokken, in de volksmond sterilisatie genoemd) zou voor haar wel een oplossing zijn. Maar zo eenvoudig is dat niet bij een hangbuik met een flinke speklaag. We besloten om dit met behulp van een kijkoperatie uit te gaan voeren, laparoscopisch.

De anesthesie werd goed voorbereid, want een varken langdurig onder narcose houden is niet zonder risico en voor ons geen dagelijkse routine. Nadat een infuus was geplaatst en Lemmy een buisje in de keel had gekregen voor zuurstof en narcosegassen, werd haar buik geschoren en goed gewassen. De operatie kon beginnen!

Lemmy in de recovery

Het viel niet mee om door de dikke speklaag haar buikwand te bereiken om de camera en de instrumenten in te voeren, maar uiteindelijk konden we haar eierstokken door minieme gaatjes in haar buik weghalen. De operatie was geslaagd, nu moest Lemmy enkel nog lekker uitslapen en vervolgens goed wakker worden. Toen konden haar baasjes haar weer ophalen.

Lemmy

Lemmy herstelde snel van de operatie. Ze at goed en scharrelde weer rond. Lachend meldde haar baasje dat ze ‘zo lui als een varken’ was. 
Dit was voor ons een bijzondere operatie , die ons weer eens liet beseffen wat een mooi vak we hebben!