Afbeelding: Jonas kat schotwond

Jonas; schotwond

Op de foto ziet u Jonas, een jonge enthousiaste kater van een goed jaar oud. En als we goed kijken is er wat bijzonders te zien, hij heeft maar een oog! Hoe dat komt zullen wij nu uitleggen: Op een dag in september zagen de baasjes van Jonas dat hij plots erg veel last had van zijn linker oog. Jonas en zijn baasjes wonen op de boerderij en het was dus niet ondenkbaar dat hij spelenderwijs een beschadiging had opgelopen van zijn oog, bijvoorbeeld door een takje, een mep van een andere kat of zelfs een trap van een chagrijnige koe.

Ondanks de behandeling met een oogzalf en een pijnstiller kreeg Jonas toch meer last van het oog, het oog begon uit te puilen en veroorzaakte meer en meer pijn. Toen na alle verzorging bleek dat Jonas blind was aan het oog en het niet meer beter zou worden, besloten we om het oog te verwijderen. Een bloederige operatie maar vaak met bevredigend resultaat, de patiënt heeft namelijk geen last meer van het zere oog! 


2.5 maand later ging het prima met de oogkas van Jonas, de wond was mooi genezen. Echter kwam hij nu bij ons omdat hij weer een ongelukje had gehad, zijn kies was afgebroken en dit was gaan ontsteken. We besloten om een röntgenfoto te maken van de schedel om te kijken hoe ver de ontsteking was uitgebreid, de kies te verwijderen en daarna de ontsteking te behandelen. Hieronder ziet u de opname van zijn schedel en wat bij de pijl opvalt is een heel wit stukje. 

Zo ziet metaal eruit op een röntgenfoto en met die vorm kan het metaal niets anders zijn een kogeltje van een windbuks. Als u goed kijkt kunt u zien dat het kogeltje diep in de oogkas zit, op een fractie van de hersenen!  

Met deze informatie kunnen we verklaren waarom Jonas zo’n last had van zijn oog, er was een kogeltje doorheen geschoten en in zijn schedel tot stilstand gekomen. Als we de kies niet op de foto hadden gezet dan waren we dit waarschijnlijk nooit te weten gekomen. De ontsteking bij de kaak viel achteraf mee en gelukkig herstelt Jonas goed. Nu maar hopen dat hij geen pech meer tegenkomt en weer lekker buiten ongestoord achter de muisjes aan kan!  

JonasRX