Afbeelding: Jip_schildklier

Jip; schildkliertumor

Jip is een gecastreerde huiskat van dertien jaar en afgezien van wat huidklachten heeft hij de laatste jaren geen echte medische klachten gehad. Maar toen in juni zijn bazinnetje op het jaarlijkse conditieconsult kwam, wist ze ons te vertellen dat Jip sinds een tijdje wat klagerig was. De oorzaak lag volgens haar misschien wel bij het overlijden van een van de andere poezen in huis. 

 
Tijdens het klinisch onderzoek viel al snel op dat Jip magerder was geworden en de huid weer in een mindere conditie was.  Ook was er aan de linker kant van de hals een bobbeltje te voelen, iets wat veroorzaakt kan worden door een (goedaardige) tumor van de schildklier. Het bloedonderzoek dat volgde, bevestigde onze vermoedens; Jip had last van hyperthyroidie. Dit is een aandoening waarbij een schildkliertumor te veel schildklierhormoon produceert. De klachten die hier bij passen zijn uiteenlopend maar  gedragsveranderingen, vermageren en een slechte vacht vallen hier zeker onder. Er zijn meerdere behandelingen van hyperthyroidie mogelijk; medicamenteus, bestraling of operatief. 
 
Bij Jip besloten we om te opereren. Een precieze ingreep want  bij de schildklier liggen allemaal belangrijke structuren zoals zenuwen en grote bloedvaten. Tijdens de operatie van Jip bleek niet alleen de rechter maar ook linker schildklier vergroot zodat beide schildklieren verwijderd moesten worden. Op zich niet zo erg want het lichaam kan ook zonder schildklieren nog steeds een normale hoeveelheid schildklierhormoon produceren. Op de foto (links) zijn de schildklieren (de rode structuren) naast de luchtpijp (de geribbelde buis) te zien. 
 
We besloten wel om Jip een extra dag in observatie te houden na de operatie want soms treedt er een gevaarlijk tekort aan calcium op. De volgende dag gaf het bloedonderzoek echter
aan dat het calciumgehalte op een normaal niveau was. Jip wilde ook weer eten en kon dus weer naar huis. Momenteel is het al weer even geleden dat we de operatie uitgevoerd hebben en gaat alles goed met Jip. De baasjes merkten al snel dat hij niet meer zo klagerig was en ook de huid lijkt al weer wat beter te worden. De bloedwaarden hebben we onlangs wederom gecontroleerd en waren prima! Een echte patiënt van de maand dus. We wensen Jip het allerbeste voor de toekomst!
 
Jip_schildklier_detail