Jacky

Jacky; wond

Deze keer is Jacky onze patiënt van de maand. Jacky is een 12 jaar oude Jack Russel Terriër die geregeld tussen de paarden loopt. Daar waar het al 12 jaar goed ging tussen Jacky en de paarden, ging het op de dag dat Jacky bij ons binnen werd gebracht even niet goed. Door een onbekende oorzaak is een van de paarden waar Jacky op dat moment bij in de buurt stond erg geschrokken. Door deze schrik heeft het paard Jacky een trap gegeven en deze had desastreuze gevolgen. Alle bilspieren en een deel van de rugspieren aan de linkerkant waren helemaal los gescheurd en open.

wond Jacky

Toen Jacky bij ons binnen kwam was ze een beetje in shock en hebben we haar direct een pijnstiller en een infuus gegeven. Bij nadere inspectie van de wonden was al snel duidelijk dat de wonden erg vies waren en dat Jacky geopereerd moest worden. Via het infuus hebben we Jacky een middel gegeven zodat ze ging slapen.
Omdat een klap van een paard dusdanig hard aankomt is ook een röntgenfoto gemaakt van haar bekken en achterpoten om te kijken of er niets gebroken was. Gelukkig was dit niet het geval en hoefden we ons alleen te focussen op de wonden.

Eerst zijn de wonden goed gespoeld. Er zaten stukken gras en zand in de wonden en deze moeten er uit om infectie te voorkomen. Na het spoelen was het zaak om de spieren weer aan elkaar te hechten. Ook bleek dat de wond dusdanig diep was dat er maar liefst twee drains in achter gelaten moesten worden. Drains zijn plastic slangetjes, die er voor zorgen dat het wondvocht zich niet ophoopt achter de hechtingen. Na een operatie van een uur en een kwartier zaten alle spieren weer aan elkaar, waren de wonden weer dicht en was Jacky dus twee drains rijker. Jacky mocht naar huis met pijnstillers en antibioticum.

Jacky na de operatie

Twee dagen later kwam Jacky voor de controle al weer trippelend binnen. Het ging dus erg goed. Nog een aantal dagen later mochten de drains verwijderd worden en maar liefst twee weken later leek het alsof er niets aan de hand is geweest met Jacky. Gelukkig is ze er zonder kleerscheuren van af gekomen!