Afbeelding: Gizmo autoimuun

Gizmo; auto-immuunziekte

Het is bij dieren, net zoals soms bij mensen,  niet altijd even eenvoudig om vast te stellen waardoor een ziekte veroorzaakt wordt. Dat het bij sommige aandoeningen noodzakelijk is om uitgebreider onderzoek te doen, bewijst het volgende verhaal over Gizmo wel.

De baasjes van Gizmo waren twee maanden geleden op vakantie. Regelmatig kreeg Gizmo een gezellig bezoekje van de oppas maar verder hadden zij en haar huisgenoot het rijk alleen. Bij terugkomst van vakantie viel het de baasjes echter op dat de pootjes van Gizmo kaal begonnen te worden. Er werd bij ons op de praktijk een afspraak gemaakt voor een huidconsult.

Zowel de baasjes als de oppas van Gizmo wisten geen oorzaak te bedenken waardoor ze zo plots plukken vacht verloor, al was het niet precies bekend wat er in de vakantie had plaats gevonden. Na het algemene lichamelijk onderzoek waarbij Gizmo geen bijzonderheden vertoonde, onderzochten we de vacht en huid. De huid was op de plekken waar het haar was afgevallen opvallend dun en gaaf, pukkeltjes of korstjes zaten er eigenlijk niet. We besloten testen te doen op aanwezigheid van vlooien, mijten en schimmels maar allen waren negatief.

Omdat we toch wel erg nieuwsgierig waren naar de oorzaak van de huidklachten van Gizmo, werd er besloten om huidbiopten te nemen. Dit wordt uitgevoerd na het geven van een klein roesje waarbij er met een soort appelboortje 6mm kleine stukjes huid verwijderd worden. Deze stukjes huid, biopten genoemd, worden dan opgestuurd naar de patholoog. Na een speciale kleuring worden deze biopten dun gesneden en beoordeeld onder de microscoop. 

Zo ook dus bij Gizmo en wat bleek, de haarval werd veroorzaakt door een auto-immuun ziekte. Hierbij stoot het lichaam het eigen weefsel, in dit geval bepaalde delen van de huid, af. Met tabletjes dexamethason, een medicijn dat de afwijkende reactie van het lichaam tegengaat, bleek het met Gizmo al vrij snel beter te gaan. Ze heeft nog niet op alle plekken haar haren terug maar het lijkt zeker de goede kant op te gaan. We hebben mede dankzij het uitgebreide onderzoek in ieder geval een goede diagnose kunnen stellen en kunnen nu dan ook een gerichte therapie inzetten!