Hond Gibson; kieswortelontsteking

Gibson, een stoere labrador reu van 4,5 jaar, had al tijden last van een zwelling onder zijn linker oog. De ene keer zat die er, dan weer ebde de zwelling weg. Pijn had Gibson er niet van: hij kauwde nog net zo graag op stokken, stenen en ballen! Toch vond de eigenaar het tijd om eens naar de dierenarts te gaan. Deze constateerde dat in de linker bovenkaak een deels afgebroken kies zat. Dit kon wel eens de oorzaak van de zwelling zijn!

Patiënt van de maand

Onder narcose werd er een röntgenfoto van de kaken gemaakt en warempel: rond de kieswortels van een grote kies in de linker bovenkaak zaten opklaringen, die duiden op kieswortelontstekingen. (Zie de pijlen op de foto)

Patiënt van de maand

Kieswortels liggen op zich goed beschermd in het kaakbot. Echter als een kies flink beschadigd raakt, kan het wortelkanaal bloot komen te liggen. Het weefsel in het wortelkanaal (pulpaweefsel genoemd) heeft slecht geringe afweermogelijkheden, waardoor bacteriën makkelijker kunnen binnendringen en de diepte in gaan. Als gevolg hiervan kunnen  ontstekingen van de kieswortels en zelfs er omheen in het omliggende kaakbot ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat van hieruit bacteriën in de bloedbaan komen en op andere plaatsen in het lichaam aanleiding geven tot afwijkingen (met name aan het hart, de nieren en gewrichten).

Patient van de maand

Bij Gibson werd de betreffende kies verwijderd, het hele gebit werd nagekeken en gereinigd en nog dezelfde middag kon onze patiënt weer naar huis. 

Inmiddels gaat het een stuk beter, kauwt Gibson weer vrolijk op botjes en is de zwelling verdwenen!