Afbeelding: egeltjes

Egeltjes gevonden

Begin september werden we gebeld met de vraag of we ook wel eens egeltjes behandelen. Nou komt dat niet wekelijks voor maar we zagen deze “prikkelende” uitdaging wel zitten.

Wat was er nou gebeurd?Swabber en Swieber, twee vrolijke en speelse Drentse patrijzen, waren zich aan het uitleven in de wei. Totdat één van de twee plotseling thuiskwam met twee jonge egeltjes in zijn bek. Eén van de twee egeltjes had een klein wondje op haar kop en rug doordat de hond haar waarschijnlijk te stevig vast had gehouden. Omdat beide egeltjes met de honden en mensen in contact waren geweest en nu ook deze geur aan bij zich droegen, zouden ze waarschijnlijk niet meer geaccepteerd worden door hun moeder. Daarom heeft de eigenaar van Swieber besloten de verdere zorg voor de egels op zich te nemen.

Na wat speurwerk en overleg met de egelopvang, heeft de eigenaar de egels gevoed met kittenmelk. Deze melk lijkt namelijk het meest op egelmelk. Maar helaas, ondanks de goede zorg ging het toch niet helemaal goed met één van de twee egeltjes. De wondjes van dit egeltje, ondertussen IJspegel genoemd, begonnen te ontsteken. Dat was het moment waarop de eigenaar met de egeltjes bij ons op de praktijk kwam.

Nadat IJspegel en Egie onderzocht waren door de dierenarts, zijn de wondjes van IJspegel geopend en gespoeld met een betadine oplossing. Ook kreeg IJspegel een antibiotica injectie zodat ze zich weer wat beter ging voelen. Dit hebben we nog twee dagen herhaald. Op dag twee was het wondje op haar kop al mooi droog en gesloten. Op dag drie hebben we het wondje op de rug nog een keer gespoeld en kwamen we erachter dat egels heel erg boos kunnen worden. Ze beginnen dan te blazen als een kat!! Gelukkig zijn de stekels van een jonge egel nog zacht dus konden ze ons nog niet echt pijn doen.

De tijdelijke eigenaar van de egeltjes heeft zelf een kennis die regelmatig egeltjes opvangt en leert om weer terug te keren in de natuur. Voordat IJspegel en Egie daar naartoe mochten moesten ze echter wel 580 gram wegen. Door de egeltjes nog een aantal weken te hebben gevoerd met kittenmelk en blikvoer voor de kat, zijn IJspegel en Egie nu zwaar en groot genoeg. Ze zijn beide in een beschutte omgeving uitgezet. In een omheinde wei, waar trouwens ook kippen lopen, leren ze om zelf op zoek te gaan naar voedsel. Om straks weer helemaal voor zichzelf te kunnen zorgen en de vrije natuur in te kunnen. Ze herkennen nu echter hun baasje nog heel goed aan de geur en komen dan graag weer even op haar hand zitten.

Op dit moment zijn IJspegel en Egie waarschijnlijk hun buikje aan het rond eten zodat ze voldoende voorraad hebben om hun winterslaap door te komen. Wij wensen onze prikkelende vriendjes het allerbeste!