Doortje

Kat Doortje; gebroken heupkopje

Doortje, een 1 jaar jonge lapjes poes, had wel enorme pech. Doordat er een stoel bovenop haar was gevallen, was ze kreupel aan haar linker achterpootje. 
Tijdens het onderzoek op de praktijk was ze vooral pijnlijk bij het strekken van haar heup. Het pootje leek niet uit de kom, dus is er gekozen voor een pijnstillende injectie.

Twee dagen later was Doortje nog steeds niet opgeknapt. Ze lag veel en kwam alleen van haar plekje af om te eten. Ze gebruikte haar pootje wel, maar draaide deze wat naar buiten.

Er is vervolgens een röntgenfoto gemaakt van haar bekken. Daarop was te zien dat haar heupkopje was gebroken! In overleg met de eigenaar is er besloten om Doortje 6 weken bench rust te geven. Bij jonge katten is de kans groot dat met rust de breuk nog zal herstellen en dat bespaard Doortje een operatie. Thuis is Doortje behandeld met o.a. medicatie tegen de pijn.

Heupfoto Doortje

6 weken later kwam Doortje terug op de praktijk voor een röntgenfoto. Doortje gebruikte haar pootje wel, maar haar bespiering was daar duidelijk minder. Op de foto was te zien dat de heupkop onvoldoende was aangegroeid. In overleg met een orthopeed en de eigenaar is besloten het heupkopje operatief te verwijderen. 

Heupfoto 6 weken later

Enkele dagen later heeft de operatie plaatsgevonden en is de heupkop succesvol verwijderd. Het bot van het bovenbeen waar de kop was afgebroken is glad gemaakt, zodat er weer een glad gewricht ontstaat.  Het klinkt misschien raar, maar een kat kan heel goed leven zonder heupkop.  Een dag na de operatie ging  het al veel beter met Doortje. Ze belaste  haar pootje alweer!

Heupkopje
Kattenkwaad met Doortje en Brammetje

Nu ongeveer een maand later gaat het erg goed met haar. Samen met haar broertje Brammetje haalt ze al weer kattenkwaad uit! Ook op de foto’s is te zien dat deze twee leuke katjes onafscheidelijk van elkaar zijn.

We zijn erg blij met het goede resultaat van de operatie en we wensen Doortje, Brammetje en hun baasje het allerbeste toe!