echo baarmoederontsteking
De echo van Diva.

Diva; baarmoederontsteking

Diva, een Basset Hound teefje van ruim 5 jaar kwam enkele weken geleden op onze praktijk omdat ze gedurende 3 dagen wat ziekelijk was. Ze at niet, dronk wat minder en sliep de hele dag. Diva was 2 weken voor het bezoek aan de praktijk loops geweest.

Tijdens het eerste onderzoek waren er lichamelijk weinig afwijkingen te vinden, behalve bij het bevoelen van haar buik. Hier voelde de arts een streng van 1,5 cm dik. De arts heeft in overleg met de eigenaar, Diva een pijnstillende/ ontstekingsremmende injectie gegeven met daarnaast een antibiotica injectie en gevraagd of ze de volgende dag terug wilden komen voor een echo van de buik.

Baarmoederontsteking
Tijdens de operatie van Diva

De volgende ochtend voelde Diva zich al wat beter. Vermoedelijk door de medicatie. Ze had weer wat gegeten en leek wat alerter. Ook tijdens dit lichamelijk onderzoek had ze geen koorts en vaginale uitvloeiing. Maar er was nog steeds een pijnlijke structuur voelbaar in haar buik. Tijdens de echo werd het vermoeden bevestigd; het was een beeld van een baarmoederontsteking (pyometra).

In overleg met de eigenaar hebben we besloten om de volgende dag Diva te opereren en haar baarmoeder te verwijderen.

De volgende dag is Diva geopereerd en was een enorme gesloten baarmoeder ontsteking te zien. De baarmoeder is geheel verwijderd.

Een pyometra is een baarmoederontsteking, waarbij de baarmoeder gevuld is met pus.

Dit komt vooral bij oudere teven voor, maar af en toe zien we het ook bij nog tamelijk jonge honden. Een baarmoederontsteking kan ontstaan na een loopsheid of na de bevalling van een nestje pups. Tenslotte kan het ook voorkomen na een afgebroken dracht.

Symptomen van een baarmoederontsteking zijn onder andere lusteloosheid, koorts en, doorgaans erg opvallend, veel plassen en veel drinken (polyurie en polydipsie).Niet alle verschijnselen hoeven aanwezig te zijn. Ook heeft de teef vaak weinig eetlust. Sommige teven moeten af en toe braken.  De meeste teven zijn vaak al enige weken lusteloos.

Vaak is pussige uitvloeiing uit de vulva te zien en dan spreken we van een open pyometra/ baarmoederontsteking.Maar gevaarlijker wordt het als de baarmoedermond (cervix) gesloten is waardoor de pus als het ware zit opgesloten, dan spreken we van een gesloten pyometra/ baarmoederontsteking. Dit was bij Diva het geval.

De nacht na de operatie was ze erg onrustig en heeft de eigenaar haar wat extra pijnstilling gegeven. Ze had wel iets gegeten, en heeft een klein stukje gewandeld.

Ze is de dagen erna flink vertroeteld door haar baasjes.

Een week na de operatie gaat het erg goed met Diva! Ze gaat elke dag nog steeds vooruit! Ze eet en drinkt weer goed en de wond ziet er netjes uit. Wij wensen  Diva en haar  baasjes veel geluk voor de toekomst! 

Afbeelding: Diva pyometra hond
Diva na de operatie.