Afbeelding: chinchilla couveuse

Chinchilla Misty; spoedkeizersnede

Chinchilla’s zijn van die bijzondere dieren die we regelmatig bij ons in de praktijk zien. Meestal komen ze omdat ze last hebben van gebitsproblemen maar een tijdje terug hadden we een chinchilla met een acuut probleem. De 1 jaar oude chinchilla Misty was namelijk in barensnood. Ze was, zo bleek, al 2 dagen bezig met bevallen maar er zat weinig vooruitgang in. Toen de dierenarts haar onderzocht werd duidelijk dat er meerdere jongen in de buik zaten maar dat er eentje vastzat in het einde van het baringskanaal. Dit jong leefde niet meer en zorgde ervoor dat de bevalling niet opschoot. Gelukkig was mama in spé nog wel goed levendig, alleen ondanks haar voortdurende persen zat er echt geen enkele vooruitgang meer in.

Snel werd door de dierenarts besloten dat er maar 1 oplossing mogelijk was. En dat was om Misty te helpen door middel van een spoedkeizersnede. Nou is een keizersnede bij een chinchilla geen dagelijkse routine. Het zijn dieren die toch iets gevoeliger zijn voor narcose als grotere dieren zoals honden en katten, en Misty’s toestand was natuurlijk ook kritiek. Een spannende operatie dus.

Door middel van een veilige narcose werd Misty vlot in slaap gebracht. Toen Misty diep genoeg weg was kon begonnen worden aan de voorbereidingen voor de operatie. Daarna mocht ze door naar de operatiekamer. Tijdens de keizersnede werd helemaal goed duidelijk dat er één jong vast zat in het baringskanaal en dat deze al langere tijd niet meer leefde. Misty kon deze er onmogelijk zelf uitpersen. Ze bleek zelfs al het staartje eraf gebeten te hebben om te proberen het jong er zelf uit te trekken.

Daarnaast zat er helaas nog een dood jong. Maar tot onze grote vreugde bleek er nóg een jong in de buik te zitten, en deze leefde gelukkig wel! Dit jong is vlot ter wereld gebracht en direct in de couveuse gelegd om bij te komen. Toen Misty klaar was van de operatie en weer wakker werd is ze ook direct in de couveuse geplaatst, bij haar jong. Een warme omgeving is belangrijk na elke operatie, zeker bij kleine dieren omdat ze tijdens een operatie toch altijd iets afkoelen, ondanks warmtematten e.d. In een warme omgeving zullen ze sneller weer opknappen. En dat deden moeder en kind dan ook!

Diezelfde dag nog mochten ze weer naar huis. Ondertussen zijn we alweer een tijdje verder en het gaat uitstekend met Misty en de kleine, die de prachtige naam Wonder heeft gekregen en nog gezellig bij haar mama woont.

 
chinchilla moeder en kind