Afbeelding: chica drachtig

Labrador Chica, een nest vol pups!

Dat het krijgen van puppies niet altijd vanzelf gaat, bewijst bruine Labrador Chica. Maar als het dan eenmaal raak is, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig.


Terwijl sommige dieren al bijna drachtig raken als je er naar wijst (konijnen!), komt er bij andere dieren soms wat meer bij kijken dan alleen maar “moeder natuur”. Bij honden bijvoorbeeld, kan het heel gemakkelijk en snel gebeurd zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Ook honden die “ongewenst gedekt zijn”, blijken in de meeste gevallen uiteindelijk niet drachtig te zijn.

Honden zijn gemiddeld twee keer paar jaar loops, de loopsheid duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze drie weken is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Welke dagen dat zijn verschilt per dier. Gemiddeld genomen vindt de ovulatie (eisprong) plaats rond de tiende dag van de loopsheid. In die periode is de teef vruchtbaar en kan ze, 2 dagen na de ovulatie, gedekt worden. Vaak geven de teven zelf aan wanneer ze dekrijp zijn, ze gaan dan ‘staan’ voor de reu met de staart opzij. Maar er zijn teven die zich te vroeg of te laat laten dekken. Daarom is het verstandig om een progesterontest te laten doen, te beginnen 8 a 9 dagen nadat je voor het eerst bloed hebt gezien uit de vulva van de teef. Bij een progesterontest wordt aan de hand van hormonale veranderingen (het progesterongehalte) in het bloed van de teef, het moment van ovulatie bepaald. Aan de hand van het progesterongehalte kan men het juiste dektijdstip bepalen. Zo ben je er zeker van dat de teef op het juiste moment (als ze vruchtbaar is) gedekt wordt.

Bij Chica was tijdens een eerdere loopsheid wel een progesterontest gedaan. We wisten toen dus het juiste dektijdstip. Maar helaas wilde de dekking toch niet lukken. En dat is dan ook het volgende obstakel waar we nogal eens tegenaan lopen bij honden. Dat ondanks het juiste dektijdstip, de dekking toch niet wil lukken. Dat kan liggen aan de teef (anatomische belemmeringen), de reu (kwaliteit sperma), de ervaring van beide honden of aan de combinatie. Ook zien we bij sommige  rassen vaker dat een “natuurlijke dekking” niet lukt. In al deze gevallen is Kunstmatige Inseminatie (KI) nog een oplossing.
Afbeelding: chica1epupa

Omdat Chica niet meer piepjong is was dit de laatste kans op een nestje voor haar. Daarom  hebben we er alles aan gedaan om de dekking te laten slagen. Ten eerste is er een vaginoscopie gemaakt om te zien of er anatomische belemmeringen  bij Chica waren die de dekking zouden kunnen bemoeilijken. Er wordt dan een stalen buisje in de schede van de teef ingebracht waardoor men kan zien of er een goede doorgang mogelijk is. Er waren bij Chica geen afwijkingen te vinden. Daarna is er een uitstrijkje van de vagina gemaakt. Dit is op kweek gezet om te kijken of er misschien verkeerde bacteriën aanwezig waren die het drachtig raken belemmerden. Een dag later bleek inderdaad dat er verkeerde bacteriën aanwezig waren en is meteen gestart met een antibioticakuur om deze bacteriën te bestrijden.

Toen de progesterontest uit wees dat Chica vruchtbaar was, is eerst geprobeerd om haar door de reu te laten dekken. Helaas wilde dit toch niet lukken. Toen is vlot besloten om tot KI over te gaan. Bij een KI wordt bij de reu, in gezelschap van de teef, sperma afgenomen. Dit wordt, na goedgekeurd te zijn onder de microscoop op beweeglijkheid van de spermacellen en van juiste kwaliteit te zijn, direct ingebracht in de teef. Dit gebeurt via de vagina, met een lang flexibel slangetje. Daarop zit een ballonnetje dat wordt opgeblazen als het in de vagina is aangebracht. Dit bootst de zwelling van de penis van de reu na, en zorgt voor een goede opname van de spermacellen. Dan wordt het sperma ingebracht en na een klein kwartier wordt het slangetje weer verwijderd. Daarna is het afwachten.

Afbeelding: chicapupsdrinkenaangepast_01

28 dagen na de dekking kan met behulp van een echo gekeken worden of de teef drachtig is. En wat bleek tot grote vreugde van haar baasjes, Chica was drachtig van meerdere pups! De dracht duurt gemiddeld 63 dagen, gerekend vanaf de dag van ovulatie. Chica zou dus rond 11 november gaan bevallen.

En inderdaad, op 11 november werden de pups geboren. Na 7 pups te hebben geworpen bleef Chica onrustig, maar er werden geen pups meer geboren. Tussen de geboorte van twee pups kan wel enige tijd verstrijken, duurt dit echter langer dan twee uur, schakel dan een dierenarts in. Ook als de teef voortdurend perst en er komt niks, waarschuw dan een dierenarts. Chica is toen nagekeken door de dierenarts. Er waren nog wel pups te voelen in de buik, maar hoeveel dat is altijd moeilijk in te schatten. Daarom is een röntgenfoto gemaakt, (dit is niet schadelijk voor de pups) en daarop was te zien dat er nog twee pups in zaten. Chica heeft toen een calcium injectie gehad. Voldoende calcium in het bloed zorgt ervoor dat de weeën sterker worden. Daarnaast versterkt het de werking van het middel oxytocine. Oxytocine wordt gebruikt bij weeënzwakte, om ervoor te zorgen dat de baarmoeder sterker samen trekt. Chica kreeg dus ook een oxytocine injectie. Vrij vlot daarna zijn toen thuis de laatste twee pups geboren.

Al met al vereist het fokken van een nestje toch wel wat kennis en kunde om het tot een goed resultaat te brengen. Maar als alle partijen (papa en mama hond ook niet te vergeten!) goed meewerken, toch wel met een prachtig resultaat. Chica is namelijk moeder geworden van 9 gezonde pups, waarvan 5 teven en 4 reuen. Moeder en pups maken het uitstekend, en bijna allen hebben al een nieuw thuis gevonden. Eén hondje, Hannah genaamd,  blijft gezellig bij mama Chica wonen. Wij wensen Chica, Hannah en alle pups veel gezondheid toe.

chicabuitenaangepast_01
chicapups3aangepast_01
chicapupsaangepast_01