Afbeelding: Cas met baasje nectarine pit

Hond Cas; nectarinepit opgegeten

Begin Augustus kwam Cas bij ons in de praktijk. Een West Highland White Terriër van ruim 11 jaar. De eigenaar was er bijna zeker van dat Cas een nectarinepit had opgegeten. Zeker bij kleine honden kan een nectarinepit nare verstoppingen in de darmen tot gevolg hebben. Om over verdere complicaties nog maar niet te spreken. 

Omdat het nog maar kort geleden was dat Cas de pit opgegeten zou kunnen hebben, was het de moeite waard om te proberen Cas de pit uit te laten braken. Daarom heeft hij direct een injectie gekregen die het braken opwekt. Na een aantal minuten begon Cas inderdaad te braken, maar helaas zonder nectarinepit. Zou hij dan toch geen pit opgegeten hebben?
 
Om hier maar direct een antwoord op te krijgen hebben we een röntgenfoto gemaakt. En ja hoor, daarop was inderdaad een ronde structuur zichtbaar in de maag! 

Honden eten wel vaker vreemde voorwerpen op. Van stenen, knuffeltjes, balletjes en schuursponsjes tot satéprikkers. Honden gaan soms vreemde dingen opeten wanneer ze buikpijn hebben. Dit zien we nogal eens bij honden met een voedselallergie of overgevoelige darmen. Maar soms worden verkeerde dingen opgegeten omdat de hond ze gewoon erg lekker vindt, zoals zeer waarschijnlijk het geval was bij Cas. Omdat een nectarinepit vrij groot is, en daarmee de kans op verstopping in de darmen zeer groot is, is besloten om Cas dezelfde dag nog te opereren.

Cas werd direct aan het infuus gelegd en geïntubeerd (een flexibele slang in de luchtpijp) zodat hij onder begeleiding van de meest veilige narcose geopereerd kon worden. Je weet bij een operatie als deze namelijk niet precies wat je tegenkomt en hoe lang de operatie gaat duren. Maar al snel werd duidelijk dat de nectarinepit zich nog in de maag bevond. De pit had dus nog geen verstopping in de darmen veroorzaakt. 

Gelukkig maar, want een verstopping in de darmen kan nare gevolgen hebben. Zo kan de doorbloeding van de darmen zo verstoord raken dat een deel van de darmen af kan sterven. Ook kan het vreemde voorwerp de darm perforeren waardoor ontlasting vanuit de darm vrij de buik in kan lopen, met vaak fatale afloop tot gevolg.

Bij Cas waren we er gelukkig snel bij. Door middel van een kleine snede in de maag is de pit verwijderd. Daarna is de maag met dubbele hechtingen weer gesloten en kon ook de buik weer vlot gesloten worden. Cas kon diezelfde middag weer lekker mee naar huis om daar bij te komen van zijn operatie. Gelukkig voelde Cas zich na twee dagen alweer een stuk beter. En nu, bijna een maand later is Cas alweer helemaal de oude. Nu alleen maar hopen dat hij de nectarinepitten volgende keer links laat liggen.
Cas pit