Afbeelding: Bora

Bora; grasspriet in neus

Bora, een 13 jaar oude Labrador, bezocht onze kliniek met een wel heel vervelende klacht. Nadat ze even van huis was weggelopen, kwam ze thuis met enorme niesbuien.

Bora moest zo krachtig niezen dat ze haar neus stuk sloeg op de grond. Haar neusranden waren rood en geïrriteerd. Helaas konden we bij een wakkere Bora zo geen afwijkingen vinden in haar neus. 
We hebben toen, in overleg met haar baasje, besloten om haar onder narcose te brengen. Vooraf aan de narcose heeft ze een injectie gekregen om de zwelling in haar neus wat te doen verminderen. 

Met een speciale rhinoscoop (camera) konden we in haar neus kijken. De neusplooien zijn normaal gesproken roze, glad en glanzend. Maar de neus van Bora was duidelijk geïrriteerd. Het was rood en onregelmatig. 
Toen we haar rechter neusgat bekeken zagen we iets wat daar niet thuis hoorde. Onder camera begeleiding konden we met een speciaal tangetje de boosdoener uit haar neusgat verwijderen.

Wat bleek nou? Diep in haar neus zat een grasspriet. Hieraan zat een zaadje met weerhaakjes, die zich flink had vast genesteld in de diepte van haar neus.
Nadat we dit hadden verwijderd, hebben we nog gekeken naar meer vreemde sprieten. Gelukkig was dit het enige probleem.

grasspriet

Toen Bora weer wakker was mocht ze mee naar huis. Inmiddels gaat het gelukkig heel goed met deze dame en heeft ze geen niesklachten meer!