Afbeelding: Benthe sateprikker hond

Bente; het gevaar van de barbecue

Het zomerseizoen is alweer bijna aangebroken. Die lange warme dagen, waarbij de heerlijke geuren van de barbecues ons weer tegemoet komen. En niet alleen ons mensen, ook menig honden- en kattenneus wordt weer geprikkeld om een drumstick of sateetje van de barbecue af te snoepen. En hoe gevaarlijk dat kan zijn, liet Bente een tijdje geleden zien.

Bente, een lieve Labrador Retriever, kwam bij ons in de praktijk omdat ze ziek was. Ze had al meerdere malen gebraakt die week. Bij navraag aan het baasje van Bente bleek ook dat Bente soms wat voorzichtig liep. Echt kreupel was Bente echter niet. Wel was Bente deze ochtend erg onrustig en veel aan het piepen. Ze wilde niet graag liggen en leek soms pijnscheuten te hebben. Bente had die ochtend de maaltijd ook weer uitgebraakt.

Na een nader onderzoek door de dierenarts bleek dat Bente koorts had en een snelle hartslag. Ook was Bente erg pijnlijk in de buik. Toen de dierenarts aan Bente’s baasje vroeg of er soms pas geleden gebarbecued was, bleek dat inderdaad het geval. Wie weet had Bente wel meegegeten?

Er is meteen besloten om verder onderzoek te doen. Er zijn röntgenfoto’s van de buik gemaakt, waarbij op alle foto’s een witte, lijnvormige structuur zichtbaar was ter hoogte van de maag. De dierenartsen waren er vrijwel zeker van dat er zich een vreemd voorwerp in de maag bevond. Bente moest diezelfde dag nog geopereerd worden.

Tijdens de operatie was het wel even schrikken. Bente had inderdaad een sateetje van de barbecue gepikt! Een grote houten satéprikker van 18 cm lang had al op 2 plaatsen de maag doorboord en prikte in de ribwand. Dit alles verklaarde natuurlijk Bente’s zieke toestand en buikpijn! De satéprikker was vlak langs belangrijke organen gegaan, welke gelukkig net niet geraakt waren. In dat opzicht had Bente enorme mazzel gehad, het had wel eens heel anders af kunnen lopen.

De operatie is uiteindelijk goed verlopen en Bente mocht ook al weer vlot naar huis. Gelukkig is Bente goed hersteld na de operatie. En als er van de zomer weer gebarbecued wordt…….dan moet Bente voortaan natuurlijk even binnen blijven.

Bente Ok sate prikker