Afbeelding: Bennie overgewicht

Bennie; overgewicht aangepakt!

De patiënt van de maand is dit keer een hond met een probleem wat te vaak niet echt als een probleem wordt beschouwd. En dat is jammer. Over welke aandoening hebben we het nu? Jawel, over een hond met overgewicht. 

Overgewicht bij huisdieren is een steeds vaker voorkomend probleem, wat voor de dieren zelf maar ook voor de eigenaar een ware last kan zijn. Denk maar eens aan de primaire gevolgen van overgewicht zoals een verminderde conditie, meer moeite en soms ook pijn bij het bewegen, kortademigheid en een slecht humeur. Dit zijn allemaal dingen die voor de hond zelf niet prettig zijn. Maar ook als eigenaar is het vaak niet leuk als de hond niet meer wil wandelen, spelen, en als je ziet dat de hond niet lekker in zijn vel zit. Verder brengt overgewicht andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo heeft een hond met overgewicht een verhoogd risico bij operatie en narcose. En overgewicht verhoogt de kans op het ontstaan van andere aandoeningen zoals suikerziekte, hartaandoeningen en bijvoorbeeld gewrichtsproblemen. Al met al is overgewicht dus een probleem dat zeker aangepakt moet worden.

En dat laatste heeft de eigenaar van Bennie, onze patiënt van de maand, dan ook gedaan. Bennie is een Cairn Terriër van 11 jaar. Bennie is overgenomen van de ouders van de eigenaar waar Bennie nu uiteindelijk woont. Bij de ouders had Bennie, zoals we dat wel eens gekscherend omschrijven, een goed kosthuis. Helaas iets te goed, waardoor Bennie een ongezond overgewicht had ontwikkeld. Bennie was 12 kilo en dat was voor zijn formaat echt te zwaar.

De nieuwe eigenaar van Bennie erkende het probleem direct en is met Bennie naar de praktijk gekomen. Daar heeft de assistente samen met de eigenaar een afvalprogramma voor Bennie opgezet. In grote lijnen hield dit voor Bennie in dat hij een speciaal light dieetvoer kreeg, de CRD-1 van Specific.

Verder moest Bennie meer gaan bewegen en moesten tussendoortjes beperkt blijven tot af en toe een light koekje, groente of fruit. Daarbij moest hij elke 2 weken gewogen worden zodat zijn vorderingen goed in de gaten gehouden konden worden. Op die manier kon de assistente wanneer het nodig was het programma iets aanpassen, afhankelijk van hoeveel hij was afgevallen.

Tijdens het afvalprogramma kwam Bennie altijd met veel plezier op de praktijk. Hij kwam dan altijd iedereen even goedendag zeggen. Uiteindelijk is Bennie in 14 maanden wel 4,4 kilo afgevallen! Dat is voor Bennie ontzettend veel als je bedenkt dat hij nu meer dan 1/3 van zijn lichaamsgewicht kwijt is! Net als bij mensen, kost afvallen bij honden ook tijd. De eigenaar van Bennie heeft geduld gehad en de tijd genomen, met groot succes voor Bennie. Wij wensen Bennie en zijn eigenaar veel geluk. En Bennie kan dit jaar Slank de zomer in! (klik hier voor meer informatie over onze nieuwe informatiebrief ‘Overgewicht bij huisdieren'.)